Hvem er du?
Jeg er Ian Yves Ancheta og er danser/koreograf, for tiden med base i Norge. Jeg pleier å beskrive mitt interessefelt som en søken etter uforutsigbarheten i øyeblikket. Mine ideet presenteres som "uferdige", stående på en skjør avtale der handlingen med å gi mening eller gi mening til noe skjer i forsøksprosessen. En måte jeg gjør dette på er ved å lage lekne scenarier der utøverne, og ofte også publikum, inviteres til å ta konsekvensbeslutninger, og sette verket i fare for at noe uventet skal skje.
Fortell litt om Koreografilaboratoriet prosjektet. / Fortell litt om prosjektet Koreografilaboratoriet.
Som en person som har en følelse av trygghet ved å identifisere meg som en introvert person, føltes det ofte dypt overveldende å leve i en ekstrovert verden. Det er denne ideen om at man må være sjarmerende, snakkesalig og omgjengelig i sosiale sammenhenger. Men hva om jeg ikke er det, hva om jeg er vanskelig? Jeg stiller meg ofte spørsmål ved hvorfor vi alltid gir mest plass til den mest høylytte personen i rommet, og aldri den mest følsomme. Jeg vil gi plass til dem som føler seg oversett, dem som unngikk nettverksarrangementer fordi presset rett og slett var for intenst og dem som hadde god vits, men som noen andre fortalte med mer volum og høyere stemme.
titta på mina tuttar er min «introverte» måte å sette meg selv der ute, det er en feiring av vårt neddempede selv.
Jeg har oversatt ønsket mitt til scenen ved å forsiktig la publikum selv få bli utøvere, og gi dem en følelse av ansvar for hvordan forestillingen vil utfolde seg. Jeg håper at dette skiftet av dramaturgisk kraft vil åpne opp for uforutsigbarhet, øyeblikk av stillhet og sårbarhet ikke bare hos meg selv som utøver, men også for alle involverte.
Hvordan har prosessen vært så langt?
Prosessen på Dansens Hus har vært innholdsrik, morsom og spennende. Det talentfulle teamet rundt Koreografilaboratoriet er svært erfarne, og har gitt meg sårt tiltrengt støtte for å utforske potensialet i arbeidet mitt. I løpet av denne tiden har jeg samarbeidet med den fantastiske scenografen Ayana Ishira, og tenkt sammen på hvordan vi kan understreke konseptet gjennom scenografi. Vi diskuterer hvordan scenerommet kan utnyttes og endres for publikum for å ha de beste forutsetninger for å gå inn i arbeidet mitt. Målet mitt er alltid å møte publikum på et veldig menneskelig nivå, Samtidig har det vært utfordrende å balanserte dette ønsket i et så «polert» rom som Dansens Hus sitt scenerom er. Disse samtalene har foregått mellom meg, Ayana, og vår laboratoriementor Jonas Øren, disse samtalene har virkelig vært utfordrende, men viktigst av alt nærende og hyggelige!