Tine Semb (f. 1984) er utdannet kunstner. Bakgrunn som kritiker, oversetter og skribent. Er i skrivende stund også medredaktør i Billedkunst, og generelt en tekstnerd. Er i tillegg ølbrygger, organisator, glad i smaker, feiringer og å bygge ting. Vi har snakket litt med henne om prosjektet Karmaklubb* som er en del av den veldig spennende helga med Shine Utopians på Dansens Hus. Les mer om helga her.
Karmaklubb* – for et deilig navn! Hvor kommer det fra?
— Vet du, det der er en lang historie. Ideen om Karmaklubb*, eller det dette klubbkonseptet og plattformen det nå rommer har ulmet i mange år. Det begynte med en liten gjeng nære venner som møttes regelmessig hjemme, delte fine samtaler og naturvinnerding… Folk med ulik bakgrunn innenfor kunst- og kulturverdenen — kuratorer, kunstnere, litteraturvitere, kunsthistorikere. Mange viste seg å være skeive, men ikke alle — det var ikke viktig. Og det kan kanskje høres ut som et slags kvinnelige frimureri, for det var faktisk sånn at vi begynte å anbefale folk vi syntes godt om for hverandre til disse kveldene, som vi mente var 'hel ved'. Og uten videre kontekst vil navnet kanskje assosieere mer i retning av etpseudo new age-aktig konsept — mindfulness eller yoga, muligens — men humor kommer man langt med. Gjør livet litt lettere generelt. Men det ligger altså masse kjærlighet og tillit bak det litt fjollete navnet, og det er med andre ord ingen floskel. — Vi kalte det opprinnelig "karma-klan", men enkelte mente dette hadde dårlige konnotasjoner, som jo er et godt poeng.
Men hva er egentlig Karmaklubb*?
— Karmaklubb* gikk fra stuen hjemme til det offentlige rom tidlig 2018. Det var flere faktorer som spilte inn: På det tidspunktet hadde disse kveldene blitt snakket om blant bekjente. Og en helg skulle mange fra gjengen på daværende Girls Club [konsept for skeive jenter og deres allierte], men det var kø; vi var kalde; ville danse. Så vi gikk og dro med oss deler av køen til Khartoum Contemporary Art Center (KCAC) — den kanskje mest multikulturelle og åpne klubben jeg noensinne har vært på, og som i seg selv også kan beskrives som et politisk kunstprosjekt [, drevet at kunstnerparet Karin Erixon og Fadlabi]. Kort fortalt førte blandingen av skeivhet, vininteresse og hyggelige folk til at vi ble oppfordret av Khartoum for å gjøre det som et større klubbkonsept der, og første klubbkveld ble arrangert i mars 2018.
— Siden har det vært 27 klubbkvelder i ulike skala, 5 internasjonale fagseminar, en separatutstilling [Karmaklubb* presents Tony Cokes, Mikrohaus ++ på Kunstnernes Hus, 2019]. 6–7 satellittprosjekter, blitt fem ulike øl, resultert i et forlag …
— Men noen faste ingredienser er vel oppsummert at Karmaklubb* skal by på skikkelig bra klubbmusikk, og god stemning.
—Det å skulle forsøke å overføre dette fra et privat til et offentlige rom — enn trygg sfære der man er inkluderende og gode med hverandre — har jo aldri noen garanti. Derfor begynner arrangementene ofte tidlig, har en upretensiøs setting hor folk skal kunne være seg selv og optimalt føle seg velkommen. Jeg tror at en del elementære ting, som mat, drikke og musikk kan være med på å bringe folk sammen. Og ikke minst bidra til at mennesker som ellers ikke ville møttes, havner i prat.
— Vi kan forsøke å lage denne rammen — et sted der den "samtalen" kan finne sted. Men til syvende og sist blir stedet til av folka, ganske enkelt. Om det er ti eller 300 der den kvelden, så ja; da begynne vi der da.
— På eventene har vi fra starten av sett folk fra ulike kulturer, etnisk bakgrunn, kjønn, form, legning, fra 20 til noen og seksti år, som har klubbet til stengetid. Jeg tenker det er nokså sjeldent og kan leses som et bra tegn. Det er også ytterst få ganger denne sammenblandingen har antydet noen form for konflikt, tvert om. Det har vært noen fantastisk rørende øyeblikk på dansegulvene der. Ting jeg aldri hadde trodd jeg skulle se… Som en gjeng godt voksne arabiske kompiser i samtale, ved siden av to menn i het omfavnelse og et yrende dansegulv.