Kroppen som sosial kontroll
Tidligere har vi kunnet lese om hvordan den menneskelige kroppen brukes instrumentelt for å oppnå politiske mål eller hvor farlige den menneskelige kroppen kan være for makthavere eller autokratiske stater når den opptrer i masser
Dans som uttrykksform har gjennom historien vært helt eller delvis forbudt eller forsøkt sensurert i ulike samfunn. I disse dager har Taliban kommet med nye og strenge påbud for hva slags oppførsel som kan tolereres og ikke i det offentlige rom, og kanskje ikke overraskende er det kvinner som rammes spesielt hardt. Flere av påbudene handler om tildekking og skjuling av kroppen, og hvordan kvinner skal oppføre seg offentlig. I Iran har dans offentlig vært forbudt i 45 år, noe den iranske og Dansens Hus-aktuelle koreografen Ulduz Ahmadzadeh fikk erfare da hun selv ble arrestert for å danse.
Også i Norge har vi en historie med streng sosial kontroll, særlig knyttet til mer pietistiske kirkemiljøer og moralske betenkeligheter. Dansing kunne bli assosiert med uanstendighet, og derfor ble det i enkelte områder innført forbud mot offentlige dansearrangementer. Dette var ofte motivert av frykten for at dansing kunne føre til uanstendig oppførsel, drukkenskap og andre moralske "overtramp". Kirken hadde også en sterk innflytelse på folks liv, og dens holdning til dans var ofte svært kritisk.
Av nyere historie, ble også dans forbudt i stor grad under den nazistiske okkupasjonen av Norge. Dans var nemlig ikke bare uskyldig moro, men også en viktig møteplass, noe som bekymret den nazistiske okkupasjonsmakten som ønsket kontroll når større mengder mennesker møttes. De slo blant annet ned på dansetilstelninger. Men med noen unntak, vel og merke. Dansetilstelninger i regi av Noregs Ungdomslag var fortsatt tillatt. Disse viste tradisjonell folkedans som passet inn i nazistenes ariske narrativ, mens datidens såkalte moderne dans ikke var det.
Nå skal vi faktisk ikke lenger tilbake enn til 2022 da det ble innført danseforbud i Norge, for å kunne ivareta "meteren" under pandemien. Selv om dette danseforbudet var folkehelsemotivert, var det like fullt en innskrenkelse av menneskets bevegelsesfrihet. I kjølvannet av dette oppsto det også flere danseforestillinger fra koreografer som på ulikt vis tematiserte problemet med å begrense kropper, senest The Dancing Public av Mette Ingvartsen i 2022 og Emanuel Gats Lovetrain 2020 i 2024, og denne sesongen The Pretty Things av Catherine Gaudet.