Heldigvis kan mørket være mer enn å stå i opposisjon til det «gode». Mørket symboliserer det mystiske, noe trøstende og er gjerne knyttet til visdom og å være smart. I norske folkehistorier blir mørket uttrykk for noe allsidig. Fortellingen om vannuhyret Nøkken setter hvitt-sort-narrativet på hodet, da Nøkken tar formen som en vakker hvit hest når det skal finne sitt neste offer. Her er det lyse farligere enn det mørke. Ser man på moter og klær representerer en mørk fargepallett modenhet og autoritet. I viktoriansk-tid ble herrekroppen svøpt inn den mørke dressen som en del av den nye og svært strenge kodifiseringen av maskulin oppførsel, væremåte og tankesett. Dressen – the three-piece suit – var et direkte resultat av at mannekroppen ikke skulle betraktes, lik kroppene til geistlige. Et feminint motstykke kom på 1920-tallet da Coco Chanel skapte the little black dress. Dette var originalt en sorggest, men ble en måte å la kvinnene ta tilbake det sorte plagget på utenom høytider og ritualer.
Apropos ritualer: Aspekter rundt død og sorg er ofte farget sort – noe som går på tvers av flere kulturer. I østlige tradisjoner er derimot ikke døden like sortmalt som her i vesten, da døden ikke nødvendigvis defineres som et absolutt endepunkt. Lyster har sett til japanske dødsdikt, Butoh («mørkets dans») og Butoh fu (butoh-notasjon) som inspirasjon i starten av arbeidet med sitt siste prosjekt. Butoh er et direkte resultat av lidelsene påført det japanske folket etter atombombene som falt i Hiroshima og Nagasaki. Denne formen for danseteater anses gjerne som en form for meditasjon over smertene, der uttrykket varierer fra det sarte til det groteske. Den Zen-buddhistiske tradisjonen som er nedtegningen av dødsdikt spenner fra 800-tallet og handler om at munker skriver de døendes siste ord. I en tekst om dødsdikt forklarer forfatter Sindre Ekrheim for Bergens Tidene at denne poetiske tradisjonen gjerne oppfattes som noe tvetydig i Zen-buddhismen. Ekrheim skriver at Zen-buddhister forsøker å frigjøre seg fra språket og logikken for å oppnå opplysning, men at dødsdiktene ble utviklet som en hjelp til memorering for dem som ikke forstår uten tanker og ord: «Tomheten, som den opplyste oppnår, kan verken fødes eller dø, og når munkene vet at døden og livet bare er latterlige bedrag virker dødsdiktene overflødig».
Zen-tradisjonens anti-logiske tilgang til opplysning setter kroppslige og emosjonelle erfaringer i førersetet. Her trekkes linjer til dansens verdi og funksjon, som i stor grad handler om å skape mening gjennom en kroppsliggjort meningsoverføring kodet av bevegelser. Lysters koreografiske poesi defineres av flere meningsoverførende prosesser: Mening som overføres fra Lysters hode til papiret, fra papiret til utøverens hode og videre ut i utøverens kropp og til slutt fra utøverkroppen og til publikum. Denne beskrivelsen av arbeidet er kanskje banal, men den sier noe om mellomrommene og hva som skjer her. Og det er nettopp i disse mellomrommene at viktige deler av Lysters arbeid oppstår; i en slags skumringstime hvor virkelighet og fiksjon griper inn i hverandre.
Kilder:
https://www.theguardian.com/books/booksblog/2012/dec/31/darkness-in-literature
www.chanel.com
https://www.bt.no/kultur/i/KLed7/doedsoeyeblikkets-poeter