Bakteppe – Scener fra norsk dansehistorie
Har du tenkt på hvor tett kunsthistorien er knyttet til samfunnsutviklingen? Bakteppe gir deg innsikt i dansehistorien på 1900-tallet.
Episode 1: Kvinnekroppen tar plass – Fra korsett til barfotdans, 1910
Begynnelsen av 1900-tallet preges av en streng seksualmoral og strikte regler for hva kvinner kunne tillate seg. Tidlig på 1900-tallet er det fortsatt de viktorianske idealene som råder i den vestlige verden. Med det som bakteppe blir det stor furore når den amerikanske danseren Isadora Duncan kaster korsettet og tåspisskoene og danser barbeint – og med håret løst. I denne episoden ser vi hvordan barfotdansen henger tett sammen med kvinnelig frigjøring og stemmerett, og hvordan utviklingen når norske dansere som Botten Soot og Gyda Christensen. Dette er begynnelsen av den moderne dansen.
Episode 2: Verdenskrigen spiller inn – Ballettens gjennombrudd, 1914
Europa står i helspenn og det er store politiske omveltninger. I denne episoden ser vi på hvordan første verdenskrig virker inn på kunsten, og medfører et markant skifte. Den klassiske balletten får et gjennombrudd i Norge, takket være det eksil-russiske dansekompaniet Ballet Russes. Deres samarbeid med andre kunstnere som Picasso, Coco Chanel og Matisse var sentralt og fikk betydning for dansens utvikling – også her hjemme. Det som foregår ute i Europa følges tett av norske dansere, og vi får med dette Norges aller første prima ballerina, Lillebil Ibsen.
Episode 3: Fjær og frihet – Kropp og status i revydansen, 1923
Vi befinner oss på tjuetallet og koblingen mellom dans, kropp og sex var sterk. Det kan virke som at tjueårene hadde noe vilt og løssluppent ved seg. Kanskje var det en reaksjon på den brutale krigen som verden akkurat hadde lagt bak seg? Elleville dansenumre og voldsomme scenografier preget underholdningsscenene hvor siste dansemote ble presentert. I denne episoden ser vi på revydansen og den amerikanske påvirkningen med utstyrsrevyene og 20-tallets Jazz Age. Vi blir kjent med svenske Ernst Rolf som brakte utstyrsrevyen til Norge og blir kjent med tvillingene Pål og Leif Roschberg fra Frogner. De kalte seg The Rocky Twins, og danset både i drag og i manneklær for et stort publikum i Paris, London og New York.
Om Bakteppe
Bakteppe er en dokumentasjonsserie med foreløpig tre episoder som ser nærmere på ulike årstall og hendelser i norsk dansehistorie.