Thomas Talawa Prestø

På tross av sin unge alder har Thomas Prestø utviklet et eget bevegelsessystem med røtter i afikansk og karibisk bevegelsesmateriale og estetikk, som samtidig er relevant i en samtidsdanskontekst.

Thomas Presto16 Sommer 520 1

Oldebarn til den kjente illustratøren Borghild Rud, som tegnet teskjekjerringa, er vokst opp i det Norske kunstfeltet. Hans fler-etniske opphav og erfaringer med å operere i “hvite” rom i en “svart” kropp har også preget hans kunstnerskap. Siden 1998 har Thomas kjempet for at den svarte, dansende kroppen skal få en plass i Skandinavia.

Thomas er opptatt av å åpne opp for nye sansefelleskap. Ved å representere ufortalte og underfortalte virkeligheter og fiksjon, i Norge og Vesten, utfordrer han den nåværende fordelingen av hva som er virkelig og fiktivt, og myter om hvem, hva og hvordan det er å fysisk bevege seg i Norge og Vesten. Thomas søker som koreograf å utfordre etablerte fortellinger om kroppen – særlig den svarte kroppen – og dermed også om verden og vår eksistens.
Sammen med Tabanka har han vært synlig for mer enn en fjerdedel av Norges befolkning, hatt tre premierer på den Norske Opera og Ballett, hatt to sesonger på Dansens Hus, samt turnert ti land.

HAR UTVIKLET EN EGEN BEVEGELSESTEKNIKK
TALAWA-TEKNIKKEN er en grunnteknikk som baserer seg på 81 afrikanske og 56 karibiske danser. De tekniske elementene, isolasjonene og bevegelseskvalitetene i disse dansene har blitt systematisert inn i en teknikk utviklet til å hjelpe dansekunstneren i å mestre det nødvendige bevegelses-repertoaret og virkemidlene for å utøve afrikanistisk dans. Resultatet er 32 håndposisjoner, 14 beinposisjoner og 7 isolasjonssegmenter i torso. Teknikken har fått stor internasjonal oppmerksomhet.
Eksamensvideo av denne teknikken gikk i vår viral på Facebook og har blitt delt mer enn 87 000 ganger.

Pulse, 29. - 30. oktober 2016