Psykisk helse er et mystisk domene. Selv om et klart hode og en sunn psykisk helse er en livslang ambisjon – noe som det moderne mennesket er villig til å investere mye tid og penger i å forfølge – er det de ustabile og skjøre hodene vi stadig blir fascinerte av i kunst og populærkultur. Romantiseringen og eksotifiseringen av «det forstyrrede kunstnersinnet» er en tydelig del av hvordan man ser på, forstår og definerer kunst. Denne fascinasjonen gjenspeiles i alt i fra hvordan man snakker om kunstnere som Edvard Munch, Vincent Van Gogh, Oscar Wilde og Virginia Wolf, til populærkulturelle fenomener som blant annet skildringen av bipolariteten til Even i Skam, karakteren Jack Torrance i The Shining, Lady Gaga i musikkvideoen Marry The Night og filmkarakteren The Joker. Det er også et vitalt element i psykoanalysens to grunnleggende menneskesyn; det klassiske og det romantiske.
Innledningsvis i sin hovedoppgave, Psykoanalytiske perspektiver på kunst, En undersøkelse av den kreative impulsen og kunstnerisk motivasjon (2018), skriver Marius Engstrøm: «Basert på et klassisk syn er den kreative impulsen en respons på noe traumatisk, konfliktfylt eller begrensende i kunstnerens indre. Motivasjonen for kunstneren er å lindre eller reparere dette … I et romantisk syn er den kreative impulsen en positiv iboende kraft i oss som kan forhindres eller begrenses av miljøet rundt. Motivasjonen i kunstnerisk arbeid består i å gi livet mening og individet mulighet til å uttrykke sine idealer og frihet». Kunstneroppgaven defineres som en måte å håndtere eller unngå begrensninger satt av psykiske eller ytre hindringer.
Det er nok mange årsaker til hvorfor man opp gjennom historien har sett på psykiske lidelser med både fascinasjon og avsky. Det at sinnet ikke kan fjernes fysisk i fra menneskekroppen og studeres, som de mer håndfaste kroppsdelene, er like mystifiserende som medisinsk begrensende. Slik har psykiatrien historisk gått slentrende etter de andre grenene av medisinen og har resultert i en behandlingstradisjon som gjør seg best på film. Fra å ha vært nedhysjet og skjult bak lukkede dører har vi de siste årene opplevd en betraktelig større åpenhet, aksept og interesse for psykiske lidelser og diagnoser.
Her til lands har et økt fokus kulminert i en slags felles nasjonal interesse for psykiatri. Dette har manifestert seg i utallige bøker, podcasts og blogger som omhandler alt fra hypersensitivitet og sosial angst til tyngre psykiske lidelser som schizofreni, depresjoner og anoreksi. Selv i dagligspråket bruker vi i dag uttrykk som «å angste» eller «å ha angst for» når man omtaler ting man ikke liker. Psykisk helse har blitt elevert fra hvite polstrede seller i kjent «Gjøkeredet-stil» til rosa plysjputer og Instagram-kontoene til influencer-kjendiser som blant annet Sofie Elise, Linnea Myhre, Camilla Pihl og Annijor. Her går hverdagsrefleksjoner fra stormfulle hoder hånd i hånd med rabattkoder på klær og skjønnhetsbehandlinger. Fokuset har altså gått i fra det kunstneriske produktet som kommer i fra et konfliktfyllt hode til selve hodet – og gjerne da selfie-portrettert.