Slik skapes en kompromissløs komposisjonslek der koreografen og komponisten balanserer det poetiske med det tilgjengelige og nære. Jeg møtte de to – på forsvarlig avstand – på Sentralen i Oslo.
Jonas Øren: Jeg er interessert i å høre om hvordan dere lager et slags nytt poeng ut av det typiske komponist og koreograf-samarbeidet.
Ingrid Berger Myhre: Vi har jobbet sammen i tidligere prosjekter, men da arbeidet vi på en mer konvensjonell måte. I arbeidet med akkurat denne forestillingen var vi interessert i å endre premisset for samarbeidet. Et ønske om å la musikken bli en integrert del av den koreografiske tenkningen gjorde at vi måtte legge opp til en annerledes produksjonsfase og anse hverandre som likestilte aktører. Det skal sies at jeg opplevde at initiativet til prosjektet i stor grad kom fra deg, Lasse – eller hva tenker du?
Lasse Passsage: Etter endte studier i Nederland ble jeg viklet inn i en rekke scenekunstprosjekter. Klisjéen om et slikt samarbeid er for eksempel når komponisten kommer inn og ser et par prøver, skriver musikken alene i studio – og en tekniker avvikler det under premieren. Et annet eksempel er når man blir invitert til å være med på deler av prosessen, men hvor konseptet og tanken bak forestillingen allerede ligger til grunn.
Jeg ønsket vel alltid å involvere meg mer med utformingen av helheten, og var derfor veldig interessert i å undersøke hva som kunne skje hvis musikk kunne være en integrert del av hele prosessen. Hva skjer dersom musikken ikke er noe som skal «løfte» et allerede utviklet konsept, men at de musikalske idéene blir grunnsteiner i selve konseptet? Og hvordan blir de musikalske ideene påvirket av at arbeidet finner sted i et rom og ikke i et studio? Jeg tenkte den enkleste måten å begynne å undersøke dette på ville være i en duo-konstellasjon.
IBM: I starten dykka vi litt inn i tanker om i hvilken grad vi skulle være lojale mot det historiske som er tillagt koreograf-komponist-konstellasjonen. Jeg merka ganske fort at det i vårt tilfelle var noe der som opplevdes viktigere enn det interdisiplinære aspektet ved samarbeidet. Vi var først og fremst interessert i å møtes som kunstnere, noe som selvfølgelig farges av våre ulike bakgrunner og hva arbeidet kan og vil fortelle om. På et tidspunkt brukte vi ”dans-og-musikk-paraplyen” nesten som et slags alibi for at vi kunne snakke om andre ting – og det at arbeidet ikke trengte å kommentere konstellasjonen eksplisitt var ganske frigjørende. Det fikk lov til å simpelthen ligge der som noe underforstått.