En enfant terrible
Men først kan det være greit å få med seg at Robin Orlin er en av Sør-Afrikas mest fremtredende og omdiskuterte koreografer og scenekunstnere. Siden hun var helt ung er hun blitt kalt en rebell og en permanent irritasjon i Sør-Afrika – en enfant terrible. Hun er født i 1955, og vokste opp under apartheidregimet. Hun har som kunstner siden 70-tallet jobbet mot dette regimet og apartheids etterdønninger. Som en hvit sør-afrikaner blir hun stadig kritisert og advart mot å snakke om eller bruke denne tematikken i sin kunst. Hun er også kontroversiell fordi hun som hvit kunstner ofte tar utgangspunkt i den undertrykte, svarte befolkningen. Men hun er ikke bare kritisk til apartheids påvirkning på land, folk og kultur, hun ser også vestlige kunstuttrykk som et virkemiddel i en pågående kolonialisering av Sør-Afrika. Klassisk ballett og vestlig moderne dans er kunstformene til den undertrykkende, og bygges av språk som man må ha kjennskap til for å forstå. Dette skaper et skille, mener Orlin. Orlin har på tross av dette etablert seg som kunstner også i Europa, særlig i Frankrike, og har satt opp forestillinger ved store og prestisjetunge hus som for eksempel Opéra National, Opéra Comique og Théâre de la Bastille i Paris. En rekke høythengende priser som Laurence Olivier Award er også blitt henne til del.
Robyn Orlin, en sør-afrikansk provokatør
Hvem Robyn Orlin er kan du først og fremst oppleve kunstnerisk ved å se forestillingen We wear our wheels with pride... som vises på Dansens Hus lørdag 11. og søndag 12. mars.
Siden hun var helt ung er hun blitt kalt en rebell og en permanent irritasjon i Sør-Afrika – en enfant terrible.
Hyllest til apartheid-helter
Den aktuelle forestillingen på Dansens Hus er en hyllest til de ukjente heltene fra apartheid-regimet. Det konkrete utgangspunktet er rikshawene som ble trukket av svarte menn. Som liten jente trodde Orlin de var engler. Lite visste hun da at de var slaver som jobbet med transport av mennesker og bagasje. Disse mennene brukte nydelige kostymer og utstmykninger som en måte å protestere, gjøre motstand og samtidig skape et spesifikt kunstuttrykk gjennom selvbekreftelse og stolthet. Fjær, perler, horn og fargerike tekstiler ble en motvekt til umenneskeliggjøringen de ble utsatt for.
Dans skaper nye liv og muligheter
Ensemblet teller seks fabelaktige dansere som kommer fra kompaniet Moving Into Dance Mophatong, et kompani som jobber med dans som sosialt arbeid og engasjerer unge i en positiv, kunstnerisk utvikling. De beskriver selv virksomheten på denne måten:
«Vi bruker dans, foto, tekst og film for å inspirere unge og skapende kunstnere fra sosio-økonomisk problematiske kår og områder, for å skape utvikling og fremgang. Ved å utvikle en bevissthet rundt hvordan ulike utgangspunkt kan overvinnes, setter vi dem i stand til å jobbe seg ut av de rådende omstendighetene og geografiske hindringer. Vi er med på å gi unge mennesker med utfordrende bakgrunn en kunstnerisk stemme som gjør at de kan dele sin lidenskap og sine historier med resten av verden gjennom forestillinger, utstillinger og film.»
Danserne som kommer til Oslo er en del av den profesjonelle virksomheten som er kjent for dans på høyt nivå med en miks av afrikansk dans, bevegelse, ritualer og musikk og vestlig influert dans og musikk. Musikken i forestillingen fremføres live av den særpregende sangeren Anelisa Sturman aka Annalyzer, som sammen med musiker og komponist Yogin Sullaphen har skapt stor entusiasme for sin musikk som er kalt «indigenous electro».
Møtet med Robin Orlin, danserne fra Moving Into Dance Professional Dance Company og de uttrykksfulle musikerne vil garantert gi deg en helt ny opplevelse av hva dans og scenekunst kan være.