Han ser ikke ut som noen typisk danser. Han er lavere enn forventet. Armer og bein er ikke påfallende lange og slanke, slik de ofte er hos dansere. Og under den romslige, lange skjorta er det tydelige tegn på at dette er en mann som er glad i mat. Men når han forflytter seg ut på stuegulvet og tar noen trinn, skjer det noe. Armbevegelsene blir føyelige og elegante, halsen liksom lang og slank, skrittene raske og lette, ja, det er nesten som tyngdeloven oppheves. Hooman Sharifi er ikke en vanlig danser. Og han har en høyst uvanlig historie å fortelle.
– Jeg flyktet fra Iran som fjortenåring. Ble sendt alene med libanesiske menneskesmuglere som skulle hjelpe meg å komme til London.
– Men helt slik gikk det ikke?
Sharifi smiler.
– Nei, helt slik gikk det ikke.
Denne uka står koreografen og danseren som ledet dansekompaniet Carte Blanche fram til i fjor, alene på scenen i Dansens Hus i Oslo. Forestillingen «The Dead Live On In Our Dreams» er et prosjekt som har pågått i flere år, blitt moderert og endret underveis, men i et forsøk på å si hva det går ut på er «fordomsfullhet», «sammenkomst» og «imøtekommenhet» stikkord.
– Jeg har alltid brukt bakgrunnen min, har alltid jobbet biografisk. Men jeg har aldri satt mine private historier i sentrum.
– Hvorfor ikke?
– Jeg vet ikke. Det har bare ikke blitt sånn, sier han og trekker på skuldrene.
– Det var en periode jeg var veldig opptatt av ikke å bli sett på en utlending som lager kunst. Jeg ville ikke at det skulle stå noen steder i programmet at jeg opprinnelig kommer fra Iran.
– Og nå?
– Jeg føler meg hjemme et sted i brytningsfeltet mellom det norske og det iranske. Det har beriket meg og det er veldig produktivt.