På kaffebaren Supreme Roastworks på Grünerløkka i Oslo snakker koreograf Hege Haagenrud og jeg om tangeringen mellom det moderne kriseperspektivet og guilty pleasures, selv-iscenesettelse og skam, og hvordan idéer om dette har vært vesentlige i arbeidet med forestillingen I am the afterparty.
Kan du fortelle hva som ligger bak tittelen på forestillingen I am the afterparty?
I am the afterparty refererer jeg til Generasjon Z: De som kom for sent til festen og opplever at verden står for fall og at apokalypsen venter. Jeg kan kjenne meg igjen i utryggheten vi som vokste opp på 70-tallet følte. På den tiden var det derimot bare én fare, og det var atomvåpen. Hvordan er det å vokse opp i dag, hvor man hver eneste dag minnes på at det allerede er for sent, samtidig som man skal være et moralsk og uselvisk menneske som lever «riktig»? Da er det lett å trå feil. Jeg tror det er én av grunnene til at samfunnet fremstår så polarisert, og det er kanskje her reality-tv kommer inn i bildet? Når verden blir utrygg vil man stenge virkeligheten ute.
Ligger det da et snev av aktivisme til forestillingens uttrykk og utgangspunkt?
Har man ambisjoner om å endre verden er samtidsdans i korona-tiden et relativt lite bidrag i den store sammenhengen. Men, om det kan fungere som en motpol til den kollektive utmattelsen som kommer av å fokusere på mengden av urettferdighet i verden kan det kanskje ha noe for seg? Jeg har ikke utad et veldig politisk standpunkt og kan bli litt sliten av all facebook-aktivismen, kanskje mest fordi den minner meg om alt jeg burde engasjere meg mer i. Jeg synes at man ofte sparker inn åpne dører i scenekunsten, og dermed skaper et enda større «dem og oss». Så om denne forestillingen slipper andre tanker inn i ekkokammeret, så er det kanskje et snev av aktivisme her likevel?