Therese, kan du fortelle litt om utgangspunktet for prosjektet og hvordan det ble til?
Therese: Abir, Miko og jeg har vært venner i flere år. Mye av inspirasjonen kom fra dem og oppstarten til prosjektet kom da jeg nettopp hadde blitt kjent med dem. Jeg har blitt berika av å ha dem som en del av hverdagen min, og ser at historiene de bærer med seg er viktige; også fordi mange kan relatere til dem. Utgangspunktet har vært danserne på scenen. Forestillingen er basert på deres historier og bevegelsesspråk, og jeg har fått lov til å være med på reisa. Jeg kjente på en stor respekt i å få lov til å forvalte deres historier. Bao kom inn på et senere tidspunkt og har fått lov til å påvirke prosjektet på samme måte som de to andre. De skaper en fin trio som utfyller hverandre veldig; både ved at de er tydelige og forskjellige personligheter, men også fordi de er ulike dansere.
Prosjektet har et tydelig autobiografisk utgangspunkt som bygger på levd liv og erfaringer, men også utenforskap og hvordan dette er med på å markere annerledeshet, felleskap, møtepunkter og så videre. Hvordan var det å arbeide frem dette?
Abir: I starten var det vanskelig å tilnærme seg prosjektet og å skulle presentere seg gjennom for eksempel hvordan jeg kom til Norge, hva som markerer kulturforskjellene og sånne historier. I starten opplevde jeg det som veldig utfordrende å skulle fortelle dette gjennom dans. Dans for meg er en «safe spot» og når jeg danser så vil jeg bare danse og ha det gøy – eller uttrykke sinne og tristhet når jeg trenger det. Det å skulle utforme og fortelle en historie gjennom bevegelser er noe jeg aldri har gjort på denne måten før.
Miko: Hvis det ikke var for at det var Therese som spurte meg om å bli med hadde jeg nok aldri gjort denne forestillingen. Det var et vanskelig prosjekt å gå inn i: Ikke fordi jeg var redd for å dele historiene mine, men fordi det lå en slags motstand i tanken på at publikum ville forstå på grunn sympati og ikke av forståelse eller forbindelse.