Det poetiske mellomrommet

I Mohamed Toukabris første egne forestilling, The Upside Down Man, tar han publikum med fram og tilbake mellom fortid og nåtid, mellom to land, to kulturer og to tradisjoner.

Mohamed C Emilie Jacomet

Han har valgt å jobbe selvbiografisk i denne forestillingen fordi det unike i hvert enkelt individs perspektiv interesserer ham. Det er ingen andre som kan fortelle hans historie enn ham selv. På scenen blander han sammen alle de ulike dansestilene han har trent, som samtidsdans, breakdans og klassisk ballett. Uttrykket er satt sammen av både dans, tekst og video, bevegelsene og refleksjonene hans utforsker sammen en personlig migranthistorie, uten det tragiske bakteppet som ofte følger med.

Mohamed Toukabri er født og oppvokst i Tunisia. Som liten gutt oppdaget han breakdans foran jernbanestasjonen i hjembyen Tunis. En gutt snurret rundt på hodet, opp ned, og det er her tittelen til forestillingen er hentet fra. Han dro til Paris som 16-åring for å trene ved International Academy for Dance, og så tilbake til Tunisia året etter for å studere ved Mediterranean Center for Contemporary Dance. Han hadde da allerede vært tilknyttet Sybel Ballet Theatre, under ledelse av Syhème Belkhodja, i hjemlandet siden 2002. I 2008 flyttet han til Brussel for å studere ved P.A.R.T.S.: Performing Arts Research & Training Studios.

20190322 Mohamed Toukabri Bits Of Dance Kaap Brugge Tom Leentjes 14

P.A.R.T.S. er en internasjonal skole for samtidsdans ledet av den anerkjente belgiske koreografen Anne Teresa de Keersmaeker. Her blir seksti studenter fra 25 ulike land trent over en treårs periode, av mer enn femti ulike lærere. Etter endt utdanning jobbet Toukabri som danser for blant annet de Keersmaeker, Sidi Larbi Cherkaoui, Imed Jemaa, Aicha M´Barak og Hafiz Dhaou. Han har også vært medlem i Needcompany siden 2013. Needcompany er et kunstnerkompani startet av Jan Lauwers og Grace Ellen Barkey i Brussel i 1986. Kompaniets virksomhet strekker seg over flere kunstdisipliner som dans, teater, performance og visuell kunst, og de har en rekke ulike kunstnere tilknyttet seg. Toukabri jobber nå også med en ny forestilling som kommer i løpet av 2020, den har tittelen The Power (of) The Fragile og er en duett med moren hans, som også drømte om å bli danser.

Toukabri deler i The Upside Down Man personlige erfaringer som gir innblikk i hans flerkulturelle identitet. Han ønsker å bruke sin personlige historie som et verktøy for å si noe om opplevelsen av identitet og hvordan vi oppfatter hverandre i dagens samfunn. Som en arabisk mann med muslimsk bakgrunn har Toukabri selv opplevd hvordan folk forventer at han skal være eller oppføre seg på en bestemt måte. Han ønsker å utfordre noen av de forutinntatte forestillingene vi har om andre mennesker og deres historier, og da spesielt den vestlige verdens oppfatning av «andre».

I forberedelsene leste Toukabri boka In the Name of Identity: Violence and the Need to Belong av forfatteren Amin Maalouf. Forestillingen har undertittelen The Son of the Road, denne er hentet fra Maalouf sin bok, nærmere bestemt dette sitatet: «I come from no country, from no city, no tribe. I am the son of the road... all tongues and prayers belong to me. But I belong to none of them.»

Mohamed C Judith Arazi 2
- Foto: Judith Arazi

Amin Maalouf er født og oppvokst i Libanon, men bor nå i Frankrike. Han har arabisk som morsmål, men skriver bøkene sine på fransk. I boka In the Name of Identity diskuterer han den identitetkrisen arabiske mennesker har opplevd helt siden det først ble opprettet kontakt med den vestlige verden. Maalouf mener at spenninger rundt identitet og tilhørighet er utgangspunktet for mye av volden som utøves i verden. For å unngå voldelighet må vi begynne å tenke identitet på en annen måte. Ofte blir mennesker i dagens moderne samfunn presset til å velge kun en av sine tilhørigheter, og denne blir fremsatt som den sanne, eller essensielle, for vedkommende. Dette valget taes ofte på bakgrunn av hvilken gruppe i samfunnet som er under angrep eller som er mest utsatte til et hvert tidspunkt. Man velger tilhørighet for å ta avstand fra denne gruppa.

I diskusjoner om identitet opp igjennom har Maalouf alltid insistert på at han ikke er halvt fransk og halvt libanesisk. Selv om hans identitet er sammensatt kan den ikke deles opp. Han er både fransk og libanesisk. Dette handler om å ikke la seg redusere eller forenkle, men få lov til å være så kompleks som man faktisk er. Å ha flere tilhørigheter, hvilket mange har, og likevel bli sett på som hel. Dette gir gjenklang hos Muhamed Toukabri når han uttaler at han ikke er en historie, han er mange.

20190322 Mohamed Toukabri Bits Of Dance Kaap Brugge Tom Leentjes 5

Mohamed Toukabri har erfart at om du ikke tilhører kun et spesifikt sted kan dette skape et nytt rom der du lettere kan kvitte deg med fordommer og forventninger til andre. Det var spesielt et øyeblikk som ble avgjørende for ham. Han var på besøk hos familien sin i Tunis og sa til moren at han kunne tenke seg å dram hjem litt tidligere enn planlagt. Det var første gangen han hadde referert til eller tenkt på Brussel som sitt hjem. Dette satte i gang en prosess der han ble bevisst på at han eksisterte i et slags mellomrom, mellom to land, to kulturer og to tradisjoner. Selv som danser beveger han seg mellom ulike dansestiler og -kulturer, først og fremst mellom breakdans og samtidsdans. I The Upside Down Man ønsker Toukabri å skape dette mellomrommet på scenen. Det er berikende, poetisk og beveger seg forbi enhver kategorisering.

Kilder:

https://www.theaterfestival.be/it-is-in-this-in-between-space-that-i-found-the-freedom-to-be-completely-myself-interview-mohamed-toukabri/

https://subbacultcha.be/editorial/detail/mohamed-toukabri

https://www.nytimes.com/2001/11/25/books/the-enemy-of-my-enemy.html

https://www.facinghistory.org/civic-dilemmas/new-concept-identity