Det er tid for handling. Og handlingsplaner, så byråkratisk det enn måtte høres ut. Dansens Hus har mangfold som satsingsområde og jobber etter en uttalt ambisjon om mangfold (i den brede definisjonen av ordet) på scenen, blant publikum, i organisasjonen, styre og utvalg. De siste ukenes hendelser har gjort oss beviste på at vi må jobbe mer forpliktende og konkret med problemstillinger knyttet til diskriminering på bakgrunn av hudfarge, etnisitet eller opprinnelse. Her er vi ikke gode nok, rett og slett. Vi må utvikle en beredskap som gjør oss egnet til å håndtere hvis noen utøvere, kolleger, eller publikummere utsettes for rasistiske episoder. Et apparat som evner å forebygge og ivareta. Som ledere for Dansens Hus forplikter vi oss til å få på plass en slik handlingsplan og sørge for intern kompetanseheving blant våre ansatte. Alle våre melaninrike samarbeidspartnere, publikummere og kolleger skal vite at vi tar dem, og de de møter ytterst seriøst, og at her verdsettes de og er oppriktig velkomne.
Det er tid for å lytte. Lytte til erfaringer som ikke er våre egne. Validere og anerkjenne våre medmenneskers smerte og raseri. Vi avslutter sesongen med en stemme vi mener det er det er verdt å lytte til. I That Voudou That We Do tematiseres rytmekulturen og bevegelsesspråket som reiste over Atlanteren med Afrikanere. Voudoukulturen har både gitt form og lyd til jazz, rumba, salsa med mer, og var også sentral i revolusjonen på Haiti som var første seier i frigjøringskampen mot slaveriet. En kamp om likeverd som fortsetter i dagens BLM.
Det er med et fortsatt og fornyet engasjement at vi i solidaritet vil gå frem med ansvar og seriøsitet mens vi utforsker hvordan vi kan bidra i kampen for likeverd og mot hat.
Med dette ønsker vi dere alle en god sommer!
Samme Raeymaekers, kunstnerisk leder Dansens Hus
Sunniva Steine, administrativ leder Dansens Hus
Alle bilder er fra filmen That Voudou That We Do