Vi som elsket Amerika
Mamma og venninnene gikk arm i arm til kinoen og så Charlie Chaplin, cowboyfilm eller dansefilm med Fred Astaire, de tuperte håret og var såre fornøyd med tingenes tilstand. De så på USA som noe fint, velstelte sovebyer, blanke biler og nyslått plen, bungalow, søt popmusikk. De delte Einar Gerhardsens og Håkon Lie sin begeistring for landet i vest. Så kom rocken og Vietnamkrigen. USA fant på mye fanteri i Latin-Amerika. Da gikk rullegardina ned. Foreldrene mine gikk i tog gjennom 70-tallet, i anti-amerikanismens storhetstid. De var en del av den intellektuelle venstresida og var redde for amerikansk utenrikspolitikk og kulturimperialisme. I furubokhylla stod Vi som elsket Amerika - en essaysamling av Jens Bjørneboe, diverse kinalitteratur og forlaget PAX sitt leksikon. «For meg var Amerika rett og slett verden.» skrev Jens Bjørneboe i bladet Orientering i 1966. «Jeg leste amerikansk litteratur inntil besvimelse, gikk med amerikansk slips…» Men utover 50-tallet falmet kjærligheten hans til Amerika. «Hele det opprinnelige bildet av Amerika var borte, og de skyggesider man alltid hadde visst om fra det amerikanske samfunn; brutalitet, hykleri, sanseløst pengebegjær og tilbedelse av «sterke menn», slo med ett over i den offentlige utenrikspolitikk og kom til å prege den nyanseløst.»
Europeisk snippeske
Alan Øyen og Winterguests er tilbake med siste del av sin USA-trilogi, AMERICA Ep. 3: Super Amateur. Den andre forestillingen AMERICA Ep. 2 - Psychopatriot var en forestilling inspirert av opphold på kunstneren Robert Wilsons senter Watermills på Long Island i USA og New York Theatre Workshop. De tok med seg sin europeiske snippeske, full av misforståelser og forventninger, og reiste vestover. De lette etter noe amerikansk, de ville komme på innsiden av Amerika. Nå gjør de det igjen, i det Alan Lucien Øyen og makker Andrew Wale skriver sin nye forestilling i San Fransisco. De føyer seg dermed inn i en europeisk tradisjon. Dette har mange gjort før dem. Det er nærmest en egen sjanger.
Reiseskildringer fra USA velter seg ofte i myter om USA som et eksepsjonelt sted, annerledeslandet i vest. Du har vel lest bøker eller sett TV-programmer hvor menn kjører store biler i USA, spiser feite hamburgere og forteller om cowboyhelter fra barndommen. De leter etter det ekte Amerika. Våre egne utøvere av sjangeren heter Frank Årebrot, Erik Bye, Erik Møller Solheim, Morten Strøksnes, Per Heimly, Ari Behn, Audun Tjomsland, Alex Rosen, Thomas Seltzer, Joar Hoel Larsen og Levi Henriksen. Europa har Jean Baudrillard, Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir og Charles Dickens. Alle har de skrevet bøker, utarbeidet en samfunnskritikk eller lagd TV fra og om USA, enkelte skildringer er mer vellykkede enn andre. Den franske sosiologen og aristokraten Alexis de Tocqueville var tidlig ute som europeisk reisende og skrivende i USA. Han har blitt kalt hjernen bak det som kalles Amerikanske studier. Hans bok Democracy in America (1840) undersøkte demokratiet i den unge nasjonen, men beskrev også amerikansk kultur som rastløs og mobil. Amerikanerne blir ofte beskyldt for å være overfladiske, historieløse og besatt av det å være berømt. Derfor har de valgt en veldig berømt person som president. Amerikanisering er å gjøre amerikanere av de som immigrerer til USA. Salad-bowl kaller de det over there. Alle skal få beholde sin kultur, men innsausa i en kaloririk dressing av amerikanske verdier. Er amerikanisering også å gjøre resten av verden mer amerikansk? Hva er amerikansk kultur og står vår kultur i konstant fare for å bli amerikanisert?