Tittelen Betroffenheit stammer fra det tyske begrepet for en unevnelig traumatisk tilstand, og den mørke tragedien som utspant seg i dramatikeren og skuespilleren Jonathon Youngs liv. I 2009 våknet han til en brannulykke der hans 14 år gamle datter Azra og hennes to søskenbarn lå og sov. Livene deres sto ikke til å redde. Det verbale språkets manglende evne til hanskes med dette umenneskelige traumet var bakgrunnen for at han noen år senere kontaktet sin venn og kollega, koreografen Crystal Pite.
Sammen skapte de en forestilling med et scenisk språk som kunne formidle den ubeskrivelige opplevelsen av sjokk og sorg, og veien gjennom selvdestruktiv avhengighet til overlevelse. Med den prisbelønte og kritikerroste forestillingen, har Crystal Pite og Jonathon Young gjort dyp menneskelige smerte om til stor scenekunst. Forestillingen vant den prestisjetunge Olivier-prisvinneren i London i 2017 for beste nye danseproduksjon.
– Vi har arbeidet med å zoome inn og ut fra en enkelthistorie for å skape universell gyldighet. Det var viktig for Jonathon å jobbe med sin egen tragedie, uten å få følelsen av å utnytte den. For meg har arbeidet med dette vanskelige materialet vært fylt av overraskende glede, fortalte Pite om samarbeidet mellom to av Canadas mest anerkjente scenekunstnere, i en samtale ved Banff Centre for Arts and Creativity rett før urpremieren i 2015.
Kunstnerisk mot
Koreografen Crystal Pite er kjent for sin særegne poetiske artikulering i relasjonen mellom bevegelse og fortelling, og et uvanlig kunstnerisk mot til å nærme seg en mørkere menneskelig motivkrets med krystallklar innsikt - som da hun våren 2017 lagde sin første forestilling ved The Royal Ballet i London, kritikerroste Flight Pattern, om flyktningestrømmen til Europa. Den tidligere Forsythe-danseren er regnet som «en av de mest talentfulle og fascinerende av vår tids koreografer» (New York Times), og hun har siden 2013 tilhørt den engere kretsen av Associate Artists ved Sadler's Wells i London, sammen med bl.a. koreografene Sidi Larbi Cherkaoui og Wayne McGregor.
– Konflikt er en motor i arbeidet mitt, gjennom tematiske valg, men også ved måten å bruke kroppen på. Det utgjør en menneskelig tilstand som vi alle relaterer til i livene våre, og som genererer energi i arbeidet. Å skape dans handler for meg om å bevege meg på grensen mellom det jeg vet, og det jeg ikke kan vite noe om. Jeg forventer ikke at kunsten skal endre verden, men jeg ønsker å skape et rom hvor vi kan dele den menneskelige erfaringen på en måte som kan åpne opp forbindelsene mellom oss, sa hun til BBC Newsnight i fjor.