Han har med sitt kompani hatt studieopphold ved legendariske Robert Wilsons Watermill Center på Long Island og New York Theatre Workshop. Han har vært huskoreograf ved Den Norske Opera og Ballett, mottatt både Heddapris og Oktoberdanspris, og Alan har koreografert stykke for Tanztheater Wuppertal, Pina Bausch.
Hvor kommer navnet Winter Guests fra?
I 2006 laget jeg den første forestilling hvor jeg hadde andre folk på scenen enn meg selv, og da tenkte jeg at vi måtte kalle oss noe. Jeg syns ikke det hørtes så bra ut med Alan Øyen-kompani, og så tenkte jeg at det ikke nødvendigvis kom til å være de samme menneskene som var med i alle forestillingene (selv om det i stor grad har blitt det) og at folk var med som gjester. Vinter gir mange positive assosiasjoner for meg som noe veldig stemningsfullt og emosjonelt, men også noe veldig kaldt. Vi liker jo det, vi nordmenn, vi tenker best i kulden. De sier jo det, at varmen er best for kroppen, mens kulden er best for hjernen.
Tror du virkelig det stemmer? Burde ikke det tilsi at det var mange flere intelligente nordmenn?
Jo. Så det er nok ingen direkte sammenheng likevel.
Når, hvordan og hvorfor begynte du å arbeide seriøst med dansekunst?
Jeg pleier å si at hele min dansekarriere er en avsporing fra teatret, som jeg er veldig glad jeg tok. Jeg var aldri med på barneteater eller studentteater, men min far jobbet som påkleder på DNS i Bergen, så jeg var der fra jeg var bitteliten, hang bak scenen og så alle stykkene om igjen og om igjen. Så hele åremålet til Tom Remlov, som pågikk mellom jeg var 9 og 16, er på en måte er min utdannelse i norsk scenekunst og norsk dramatikk. Hvis du hadde spurt meg i 10-årsalderen om hva jeg skulle bli, hadde jeg antagelig sagt filmregissør eller teaterinstruktør. Så så jeg en forestilling av Rui Horta – jeg tror det var på begynnelsen av nittitallet – som ga meg en fysisk opplevelse av det jeg så og som gjorde at jeg tenkte, oi, jeg må jobbe med dans. Etter det var det bare dans som sto i hodet på meg. Målet var å komme inn i Carte Blanche, kanskje jobbe i utlandet. Jeg hadde veldig god timing, meldte meg på en ballettskole akkurat da de ansatte en ny ballettlærer. Han var bulgarsk, men var utdannet ved Mariinskyteatret. Han ville ikke undervise dersom ikke elevene var kjempeambisiøse. Stakkars alle de små jentene som ville danse, enten måtte de komme hver dag, eller så kunne de bare drite i det. Men for meg var det perfekt. Jeg var såpass gammel, kanskje 16, 17, og jeg skjønte jo at jeg ikke ville bli ballettdanser, men jeg fikk en veldig grundig og systematisk innføring i teknikk. Så kom jeg inn på KHiO og gikk den kverna der, og så fikk jeg aspirantplassen i Carte Blanche med en gang. Jeg hadde også et år hvor jeg jobbet i utlandet som danser, i Köln, med Amanda Miller, og mye av det jeg kan om å jobbe som danser krediterer jeg henne for. Hun hadde en veldig spesifikk tilnærming til bevegelse og koreografi. Hun kom fra Forsythe-tradisjonen, men uten dette pushet man ser hos William Forsythe. Høy bevegelseskvalitet, og fokus på geometrisk, form, men veldig ledig og levende. Det syns jeg var fascinerende.
Hvorfor det?
Jeg liker å se mennesket i den som danser. Det syns jeg er vanskeligst å lære vekk, å gjøre noe som er veldig tydelig uten at det føles jobbet. Når man er avspent får man plass til å være seg selv inne i koreografien, slik at man kan se både dansen og danseren. Men det er veldig utfordrende å få til. Når jeg jobber med nye dansere skal de liksom hjelpe meg. De ser på det jeg gjør og skal liksom gjøre det så avspent av de nesten kollapser, også blir det ingenting igjen. Man må finne den balansen mellom form og mennesket.
Hva var den første forestilling du laget selv, som koreograf?
Det var en solo som jeg laget for meg selv, i 2004, en 30 sider lang monolog med litt bevegelse, så så mye dans var det ikke. Det ble liksom veldig tydelig fra begynnelsen, at jeg skulle jobbe med tekst.
Definerer du deg selv som koreograf, eller ser du på deg selv som en regissør?
Det er veldig vanskelig. Veldig lenge var jeg danser som koreograferte. Og nå er jeg mer en koreograf som setter opp teaterforestillinger.
For noen av forestillingen dine kjenner man igjen som rene teaterforestillinger.
Absolutt. De siste prosjektene har vært med skuespillere og et teknisk manus, og det arbeidet jeg har gjort er jo regi. Men jeg tenker at det er en fordel å komme fra koreografi, for det handler mye om rytme, kvalitet på bevegelsene, varighet, som jeg kanskje ikke hadde hatt dersom jeg hadde jobbet i en mer klassisk Stanislavski-tradisjon. Jeg har jo hverken teater eller koreografiutdannelse, så på den måten er jeg like lite profesjonell koreograf som jeg profesjonell instruktør. Jeg har bare gjort det.
Men når tekstene er skrevet, så forholder du deg til den som en teatertekst? Utøverne lærer seg det som står? Ingen improvisasjon?
Nei, vi jobber veldig gammeldags, vi jobber med bok på golvet, går rundt, blokker opp. Jeg laget en forestilling som heter Flawed, hvor jeg og en annen utøver går rundt og småprater og prøver kostymer. Mange tror det er improvisert, men det er helt nøyaktig nedskrevet. Jeg er veldig opptatt av manus, og veldig glad når jeg jobber mot en forestilling og endelig sitter med et ferdig manus, for da føles det som halve jobben er gjort. Vi forandrer jo og skriver om underveis, men da vet vi hvilken vei vi skal.