Fredag kommer det sørafrikanske kompaniet Via Katlehong hele veien fra Johannesburg til Oslo for å spille den kritikerroste forestillingen Via Kanana på Dansens Hus. Uttrykket er både sprakende kraftfullt, lekent og sårt. For å forstå historien bak dansetradisjoner som pantsula og gumboot må du tilbake til kolonialismen, hvor disse danseformene oppstod som ordløs opposisjon og identitetsskaper mot apartheidregimet.
Det lovede landet
Det afrikanske kontinentets sydspiss har med sine store naturressurser og vakre landskaper alltid vært et etterlengtet mål for migranter og kolonialister. På tusentallet var det stammer fra ulike nordafrikanske land, som Nigeria og Kamerun, som hadde Sør-Afrika som mål for sine vandringer. Fra midten av 1600-tallet kom kolonister og misjonærer fra Nederland, England, Frankrike, Tyskland, India og Skandinavia. Selv om afroafrikanere fortsatt er i stort flertall, består Sør-Afrikas befolkning i dag av etterkommere av alle disse folkegruppene.
Nederlenderne, som ankret opp i Cape Town i 1660, og engelskmennene, som seilte inn med sine krigsskip 135 år etter, kom ikke bare med idéer om kolonialisering og underleggelse. De kom også med sine kulturer. Britisk kunst og kultur ble under koloniseringen opphøyet og introdusert for sørafrikanerne som høyverdig, med klassisk ballett som noe av det aller ypperste. Svart/hvit-dikotomien ble dermed gjenspeilet ‘høykultur’ og ‘lavkultur’. Raseideologien forhøyet «hvite» mennesker og «hvit» kultur til noe edelt og sublimt, mens «svart» kultur, altså tradisjonelle afrikansk kunstformer, ble sett på som primitive og vulgære.
Fram til apartheidregimets fall i 1994, skulle Sør-Afrikas opprinnelige kunstformer stadig mer systematisk undertrykkes, noe ikke minst dansekunsthistorien reflekterer.