MASS Tor Sven Berge Rina Rosenqvist 2022 04 28 082951 sdnb 3

Rave til scenen

2015 var starten for forestillingen MASS, som vises på Dansens Hus 8. til 11. desember, da som koreograf og dansekunstner Rina Rosenqvist sin eksamensoppgave ved Universitetet i Stavanger.

Intervju

    Utgangspunktet for dette langvarige prosjektet er Rina Rosenqvist sin interesse for hvordan kroppen uttrykker seg, og hva den er i rommet i rammene av et klubbkonsept. Hvordan rave, techno og andre allment tilgjengelige danseformer kan brukes og utvikles til et scenisk konsept, der publikum får en kroppslig og frigjørende opplevelse i scenerommet. Helt konkret inviteres publikum inn i et rom der de stående møter 8 dansere inklusive Rina Rosenqvist selv, til techno-musikk av Bendik Baksaas. Vil man kan man danse med. 
Rina Rosenqvist sier det slik:
    - Jeg ønsker at publikum skal ha en kroppslig opplevelse i rommet. At man ikke er der med for mange tanker, vurderinger om rett og galt og behovet for å forstå, men at man er tilstede i kroppen og i øyeblikket.

    MASS er inspirert av historiens mange menneskelige riter, hvor møtet mellom dans og musikk kan munne ut i ren eufori, kollektiv transe og nytelse. Et rave er et vakkert fristed for tilflukt, som fremmer en følelse av nærhet til de andre raverne; den elektroniske musikken; og omgivelsene.



    Rina Rosenqvist er en norsk-venezuelansk dansekunstner som arbeider utøvende og skapende i mange ulike kunstneriske kontekster og konstellasjoner. Hun har medvirket i og skapt prosjekter som strekker seg fra stedsspesifikke performancer og interaktive forestillinger, til danse- og scenekunstproduksjoner for både internasjonale og nasjonale scener og museér. MASS er utviklet gjennom mange ulike faser siden 2015, og var bl.a. en del av Koreografilaboratoriet ved Dansens Hus i 2019.
 Bendik Baksaas er musiker, en ettertraktet DJ og komponist. Han har produsert en rekke album og laget musikk for teater, dans og film, og har samarbeidet med en rekke andre musikere og kunstnere. Han jobber mye i nattklubber, og har hatt stor glede av å kunne gå dypere enn ellers med musikken knyttet til samarbeidet med danserne, og hvordan de opplever energien og lydbølgene i musikken. 


    - Mye skjer når man tar dans fra nattklubben og flytter den inn på scenen. I motsetning til i nattklubben er det i en scenisk sammenheng helt uproblematisk å se og betrakte andre dansere uten å være med selv. Det ligger i kontrakten med publikum når de kjøper billett til en scene som Dansens Hus. Her kan man observere på en helt annen måte, selv om det er helt fint om man også blir med selv, sier Bendik Baksaas.

    Rina Rosenqvist, 08. - 11. desember 2022