Det var flere som stusset over likhetene. Det var bare så direkte. Kunne man kalle det plagiat? Og kanskje direkte… skamløst? Da den ubestridte dronningen av popmusikk, Beyoncé, ikledde seg Audrey Hepburn-katteøyne og liten sort parykk i musikkvideoen til Countdown i 2011, var det flere dansekunstnere som hevet øyebrynene. For det var liten tvil om at dette var en direkte kopi av Anne Teresa De Keersmaekers legendariske koreografi Rosas danst Rosas fra 1983.
Keersmaeker ble hverken spurt eller kreditert, men holdt seg forbløffende fattet til tross for noe misnøye. I et tidligere publisert intervju i DANS uttalte Keersmaker følgende:
— (…) this event didn’t make me angry, on the contrary, it made me think a few things. Like, why does it take popular culture thirty years to recognize an experimental work of dance?
Hun understreket for øvrig at Beyoncé ikke var den verste kopisten ettersom hun både kan synge og danse godt. Kommentaren hennes understreker allikevel et interessant poeng: at popmusikken til Beyoncé har tilgjengeliggjort et stykke dansehistorie for et stort publikum. Dette oppfattet Keersmaeker som noe delvis positivt. Denne våren kommer Rosas med akkurat Rosas Danst Rosas til Dansens Hus, så her blir det muligheter til å selv oppleve hvor direkte Queen Bey lot seg inspirere av koreografien.
Nå er det ikke alle koreografer som deler synspunktet til Keersmaeker. Noen ønsker å appellere til et spesifikt knippe mennesker, og ser ingen spesiell verdi i inkludering. Før var det nærmest obligatorisk med scenekunst tonesatt av atonal musikk og diffuse lyder. Nå har det plutselig blitt mer enn greit å koreografere dansekunst til musikken man danser til på klubb — eller lytter til på tredemølla. Videre sniker dansekunsten seg også subtilt inn i popmusikkens verden, likt eksempelet med Beyoncé og Rosas. Men når skjedde egentlig dette skiftet, denne symbiosen mellom popkultur og dans? Og er det egentlig noe nytt?
«Lavkultur» i høykulturelle rom
Ludvig Daae, den unge, kritikerroste norske koreografen, ler inn i telefonrøret. Han går tur med kjæresten sin i Frognerparken og har sjarmerende skarreinnslag i språket sitt.
— Dette er ikke en spesielt spennende debatt. Det er jo så åpenbart at man som dansekunstner er opptatt av dette. Folk flirer når jeg bruker denne musikken, men jeg bruker den ikke med ironi. Om jeg bruker for eksempel Britney Spears så er det av en grunn.
Daae mener lydene i de unike musikkuttrykkene har verdi i seg selv. Han innrømmer allikevel at det å bruke forskjellige typer uttrykk og referanser i samtidsdansrommet nok fortsatt er mer et statement enn han opplever.
— «Hvordan tør du å bruke Justin Bieber, liksom?». Folk verdsetter at jeg kommer fra ballett. De ser på kroppen og dansen min at jeg har en slik bakgrunn. Det er jo interessant at ballett regnes som finere, for det er jo jeg helt uenig i, se på mine stykker. Vi må bli kvitt disse stemplene, sier han og fortsetter på utpust, tydelig engasjert:
— Jeg synes det bare er så idiotisk å legge ulike verdivurderinger på forskjellige type uttrykk. Det er en skremmende tendens nå, at man absolutt skal klassifisere hva som er fin og stygg kultur. Justin Bieber oppfattes fortsatt som «styggere» kultur enn Vivaldi.