På begynnelsen av 2000-tallet var det billedkunsten som hadde en oppsving, nå er det scenekunstens tur, og internasjonale festivaler konkurrerer om å hente hjem det neste store. Innenfor denne nye bølgen av scenekunst er en av de sjeldneste av sjeldne fugler oppdaget: kinesisk moderne dans. Og når fugletittingen setter i gang, begynner det internasjonale publikummet å undre seg over dette eksemplarets egenarter. Hva forteller disse kunstnerne oss om Kina, gjennom dansens språk? Hvilke opprinnelige aspekter av «det moderne» bringer de videre?
Før vi går videre til disse spørsmålene, bør vi avklare noe: Denne fuglen har ikke hatt det lett. I løpet av sin korte levetid har kinesisk moderne dans støtt på en god del utfordringer på sin vei: Den har fordøyd den hundre år gamle vestlige moderne dansen, gjenoppdaget den tradisjonelle kinesiske kulturen, som har vært svertet og undertrykket i flere tiår, og bearbeidet begge tradisjonene til et sammenhengende, originalt språk. Alt dette er blitt gjort uten mye støtte fra staten, samtidig som at publikum var fullstendig ukjent med scenekunst uten hendelsesforløp. Umulig, sier du? Likevel, her er de. De har danset seg vei.
PARALLELLE HISTORIER.
Kina og den vestlige verden har ikke samme kronologi når det gjelder dans, selv om de nå deler samme vokabular. «Moderne dans» i Vesten er et paraplybegrep som omfatter et bredt spekter av stilarter, som likevel på en eller annen måte kan spores tilbake til samme opprinnelse: bruddet med klassisk ballett som oppstod på begynnelsen av 1900-tallet. Den videre evolusjonen, mangfoldig som den er, stammer fra dette punktet og følger en kontinuerlig utvikling som strekker seg over 100 år.
Kinas moderne historie, derimot, utfoldet seg mer sprangvist, og det samme gjaldt dansen. Bortsett fra i Shanghai, det kosmopolitiske sentrum fra 1920-årene til 1940-årene, forble kinesisk dans uberørt av modernismen. Da en annen revolusjon (den kommunistiske) oppstod i 1949, ble moderne dans stemplet som dekadent og bannlyst sammen med psykoanalyse, litterær modernisme og andre borgerlige lettsindigheter. Det var ikke før den «kulturelle feberen» i 1980-årene, da Kina endte sin flere tiår lange isolasjon fra det kapitalistiske Vesten, at moderne dans gjorde sitt inntog i Folkerepublikken. Hvis vi skal nevne ett år, så må det være 1987. Mens ungdommen slapp seg løs til diskomusikk og danset breakdans på gaten, startet Willy Tsao det første kurset i moderne dans på Guangzhou danseskole. Moderne dans påkalte tidens ånd (både i finkulturelle og popkulturelle kretser), som om Martha Graham og Michael Jackson hadde ankommet landet sammen og steget inn bakdøren under mistenksomme blikk. De yngre generasjonene var entusiastiske og hungret etter forandring, de eldre var mistroiske på grensen mot fiendtlig. Før et par år var gått nådde denne kontrasten sin topp på Den himmelske freds plass. Meldingen var klar: Forsiktig reform skulle oppmuntres, radikalistisk glød ville ikke tolereres.