Mørkt på kino
– Det at vi drives til å assosiere uten å være klar over det, er det noe du har lagt inn med vilje, eller har det bare blitt sånn?
– … Det er nok noe jeg har merket at er en av styrkene ved verkene mine. At de ofte er veldig abstrakte, og i kraft av det inviterer til en viss type assosiasjon. I denne forestillingen handler det jo veldig mye om et mørke, om noe filmisk.
– Hvilke filmer har du blitt inspirert av?
– Vi kikket på én film under hele prosessen, og det er en film som jeg ikke husker hvem som har regissert, men som heter «Under your skin» med Scarlett Johanson. Den har noe sånn … utenom-menneskelig ved seg som preget det vi lagde. Også pratet vi ganske mye om David Lynch. Det med det uncanny, det som er veldig… Du kjenner til begrepet?
– Ja, jeg tenkte faktisk på det da jeg så igjennom forestillingsklippene dine.
– … M-mm… Vi har ikke det ordet på svensk.
– Har du lyst til å få publikum til å føle sterkt?
– Ja. I denne forestillingen bestemte jeg tidlig i prosessen at hver scene skulle være veldig visuelt slående, og at det skulle være no question about the imagery. Hm… her hopper det inn masse engelske ord… men at det skulle være noe striking ved dem. Som i den første scenen med Roger – så du øynene hans? (Han har svarte linser som dekker nesten hele øyet). Altså den greia med å på en måte bringe frem en rollekarakter. Akkurat som med Linda på slutten; en slags diva som sitter og prater om livet…
– Ja apropos, jeg ble så nysgjerrig … er det et autentisk opptak?
– Det er snatchet fra et intervju, men jeg sier ikke med hvem.
– Hvis jeg ikke skriver det i intervjuet …?
– Du får ikke vite det allikevel… ha, ha, ha!
– I forbindelse med å generere sterke følelser – Du har en gang sagt at du ønsker at publikum skal være aktive, er dét det samme som å føle mye?
– Spillerommet publikum har er det samme som assosiasjonfeltet deres, og det de kan legge inn i det. Som i denne forestillingen, eller i Grind eller Plateau Effect, som begge ble spilt i Oslo. Det er først og fremst disse forestillingene som har dette med at publikum får en privat relasjon til det de ser. Det er ikke sånn at man sitter der i teaterrommet med sine buddies… istedenfor den felles opplevelsen skapes noe veldig individuelt, tror jeg. Som i en kinosal. At man sitter der i mørket, at man har et bilde som kommer mot en, og at dette bildet setter i gang ulike prosesser hos hver og en.
– Har du tenkt på det på forhånd; at du vil gi publikum en følelse av å være på kino framfor den hyggelige, småprate-stemningen i teateret?
– Det er i alle fall noe jeg elsker som publikumer. Jeg vet ikke, jeg tenker som så at teateret er et sosialt sted, og at veldig mye av verdien ved å gå i teateret er nettopp det å være der som publikum sammen. Det å ha en fellesopplevelse. Men jeg tror ikke det er min sterke side, det er ikke det jeg jobber med. Arbeidsmetoden min handler om å konsentrere meg om én tilskuer i relasjon til verket – nesten som en slags isolering.
– Har det blitt sånn fordi du er mer glad i den private kino-opplevelsen?
– Kanskje, jeg har aldri tenkt eller sagt det på den måten før, men det er noen egenskaper ved film og musikk som gjør at jeg får mye plass i møtet med verket; noe med den emosjonelle kapasiteten som ligger i at man ofte hører på musikk alene. Det setter i gang noe inni meg – i mitt hode – nettopp fordi det kjennes så privat; det at jeg bare kan fantasere i vei. Det er noe teateret sjelden gir meg.
– Det tror jeg gjelder mange.
– Ja, og det er første gangen jeg snakker om det på denne måten, men det er interessant, og jeg tror jeg trekkes mot det. Det handler ikke om at jeg synes teateret burde være mer privat, men for meg er det viktig at folk kan få oppleve verk på akkurat denne måten.
Mot diskursen
– Har du en lengsel mot et offentlig, men privat scenerom?
– Ja, det tror jeg… det tror jeg. Jeg føler også at teateret, og fremfor alt dansen i teateret, har vært veldig diskursiv den siste tiden.
– Hva mener du med diskursiv?
– Altså, det er som om danseforestillinger må fortelle noe, snakke om noe… eller til og med erstatte en form for skriftspråk; at dansen må ha en slags forklarende rolle. Nå fins det jo veldig mye konvensjonell dans som ikke er så diskursiv, som handler mye mer om skjønnhet og estetikk og form og sånt, og det er en annen greie. Men slik jeg opplever samtidsdansen er den veldig konseptuell og diskursiv. Jeg tenkte på det i går, på ettersnakken, at vår prosess ikke har vært diskursiv i det hele tatt, men mer som en iscenesatt fantasi. Og det betyr ikke at folk ikke skal være diskursive. Lepecki er diskursiv, og det er fantastisk, men jeg føler ikke at verket i seg selv krever å bli snakket om på den måten; at dette betyr dette, og dette betyr dette. Tvert imot har jeg oppdaget at jeg er mer er interessert i det som har med fornemmelser, persepsjon, narrativitet og det imaginære å gjøre.
– Er det forminskede eller forstørrende å måtte forklare det du lager?
– Jeg kan unnvike det. Hvis folk for eksempel kommer bort til meg og forteller om det de har sett, og vil ha en slags bekreftelse, så gir jeg ikke den så lett. Det er deres greie. Jeg tror min generasjon er veldig vant til å trenge å forklare ting.
– Men én ting er at du forklarer, noe annet er at verkene dine ofte blir snakket om av andre som kan mye om faget. På ettersnakken i går sa Lepecki blant annet at: ”Dette er veldig spennende, ikke minst med tanke på Deleuze og Guattari …” Og så svarte du: ”Jo, men jeg opplever det egentlig ikke sånn.” Har teoretisering relevans for måten du jobber på?
– Med en sånn som Lepecki, som er en smart og viktig person i dansemiljøet, synes jeg det er interessant, og jeg skulle gjerne hørt ham forklare mer. Men egentlig, om jeg skal være ærlig – nei. Men at folk blir fenget av det jeg lager, om det nå er på et følelsesmessig, tankemessig eller assosiativt plan, det er viktig for meg. Men ikke akkurat hva de fenges av.
Språkglede
– Jeg leste en del anmeldelser før jeg kom hit, og mens verkene dine kan være komplekse og lite selvforklarende, er det påfallende hvor smarte, presise og ofte morsomme tekster som skrives om tingene dine: En skrev blant annet: ”Hvis du noen gang har forsøkt å reise et stort telt laget av seilduk midt i en «rave» har du en slags idé om hvordan Plateau Effect ser, føles og høres ut”.
– Har du lest den?
– Ha ha ha, ja, ja.
– Hvorfor tror du kritikere liker så godt å skrive om tingene dine?
– Altså, jeg legger jo ikke opp alle negative kritikker på nettet, da! Men det som er gøy med akkurat den der, som ble skrevet av en kritiker i London, var at det var en annen som skrev omtrent akkurat det samme, men som hadde en negativ opplevelse. Og hun forklarte det på nesten samme måten: ”Det er som et slags rave, og folk forsøker å bygge noe, men det funker ikke”. Hun visste ikke helt hva hun hadde sett og syntes det var kjedelig, mens den positive anmelderen syntes akkurat den samme greia var fengende. Mye handler åpenbart om at man blir engasjert selv.
– Men verkene dine vekker mye godt språk? Som om de får folk til å vri hjernen sin ekstra for å finne den beste måten å gjenfortelle på?
– Mm, ja. Det var en fin en som ble lagt opp på Expressen nå i natt. Den var heller ikke den standard-anmeldelsen, men hadde istedenfor en egen poetikk eller poesi i seg. Det kjentes som om den, gjennom måten kritikeren brukte språket sitt på, forsøkte å nærme seg noe av teksturen. Jeg tror, jeg vet ikke helt hva jeg skal si, jeg tror verkene er … at det er noe kroppslig, noe sanselig der. Siden forestillingen ikke er diskursiv kan man ikke bare relatere til den som om den er det man så. Man må omformulere opplevelsen på en måte. (Og det merker jeg selv når jeg dagen etter intervjuet setter meg ned for å skrive introduksjonen over).
– Tenker du at kritikere noen ganger skulle ønske at tingene dine var diskursive, så det hadde blitt lettere å forklare?
– Nei… nei. Jeg tror at en av årsakene til den fremgangen jeg har hatt er at verkene nettopp ikke er det. Jeg vet ikke hvor godt du kjenner dansemiljøet, men det har vært ganske tørt; tørt og diskursivt og teoretisk og konseptuelt og reduserende og transparent. Det finnes ingen illusjon. Mens jeg nettopp har jobbet med illusjonen; med hva man ser og hva man ikke ser. Det finnes andre som jobber med det samme, og det dras folk mot.
– Tror du vi trenger mer magi?
– Neeeeei… he he. Jeg liker magi, men jeg vet ikke om vi treeenger mer magi.
– Det er kanskje en grunn til at dine danseforestillinger og ‹‹Harry Potter›› og David Lynch er så populære?
– He he he he… Jeg har aldri sett ‹‹Harry Potter››!
– Synd! Nei men alvorlig talt, hvis vi setter opp en litt søkt sammensetning av populære kunst- og kulturfenomener som Olafur Eliassons kroppslige kunst, ‹‹Ringenes Herre›› og ‹‹Harry Potter›› og David Lynchs filmer – Tror du vår generasjon har behov for at livet skal være noe mer og noe annet enn det det er?
– Ja altså… som prinsipp liker jeg ikke et syn som handler om at dans tar avstand fra virkeligheten; at det er en slags eskapisme. For meg er det old school-tenkning at livet skjer, og det er ikke noe gøy, og siden går vi teateret, eller ser dans – og det skal handle om det estetiske og det vakre – og siden skal vi bare drømme i vei… Men samtidig tror jeg mine forestillinger tilbyr et sted der man kan fantasere, og der man kan åpne opp for det man tror er mulig å oppleve. Det stedet føler jeg at det er veldig viktig å utvide.