Sitatet kommer fra én av 90-tallets store actionhelter, Bruce Willis, i rollen som John McClane i den aller første Die Hard-filmen. Lakonisk fremført, med et oppgitt halvsmil og et hevet øyebryn som understreker tåpeligheten i oppgaven.
McClane er på mange måter selveste 90-tallsmannen. Eller i alle fall én av de mest tydelige fremstillingene av hvordan en skikkelig mann skulle være i tiårene før millenniumsskiftet. Disse 80- og 90-talls alfahannene, portrettert i utallige Hollywood-filmer, var voldsglade og røffe i kantene. Alltid med en vittig replikk på lur. Bare så lenge de ikke trengte å snakke om følelser. Han måtte for all del ikke fremstå som feminin. Ha små føtter, for eksempel.
Den hypermaskuline mannen - sterk, aggressiv og seksuell - er ett av mange idealer som beskriver hva det vil si å være en mann. Det maskuline er en selvopplevd følelse like mye som hvilke trekk, oppførsel og verdier samfunnet krever og forventer av menn.
Danseforestillingen Enter Achilles av den australske koreografen Lloyd Newson tar også for seg maskulinitet, nærmere bestemt menn fra britisk arbeiderklasse. Vi møter dem på pub i Nord-England, i en klassisk mannlig setting med med øl og fotballprat. Men er det sånn at fotball er gøy bare fordi du er mann? Og hva om du heller trenger å snakke om problemene dine enn å brøle til en skjerm? Du kan se forestillingen på Dansens hus 27. og 28. mars. Les mer om forestillingen her.
Definisjonen av mannsrollen har endret seg over tid. I tillegg eksisterer det flere ulike tolkninger av mannlighet side om side, ofte i konflikt med hverandre. Derfor er det kanskje ikke så rart at forskere og eksperter med jevne mellomrom erklærer at mannen befinner seg i en pågående eksistensiell krise. Uten at man er helt enig i hvem denne rammer eller hvor lenge dette har pågått.
De siste tiårene har den tause, dominante mannen møtt på blant annet metroseksualitet og latte- og jordfedre. Vi har fått Jordan Peterson og hans uønskede stebarn incels som kjemper mot #scandidads og liberale. Inn i denne miksen kommer de maskuline kvinnene, de homofile kroppsbyggerne og alle de andre som bryter med de binære oppfatningene av kjønn og kjønnsroller. Forvirringen er komplett, men når ble det egentlig et problem? Er det 90-tallsheltenes skyld at noen menn tilsynelatende sliter med å finne seg til rette i sin egen skostørrelse, uansett hva den er? Eller skyldes dette våre forfedre og genene våre? La oss spole noen 100 000 år tilbake i tid.