Teksten er utdrag fra et foredrag Ingun Bjørnsgaard holdt ved Dramatikkens Hus i februar 2018.
Mitt første møte med forfatterskapet til den franske feministen og eksistensialisten Simone de Beauvoir fant sted tidlig på 90-tallet gjennom Beauvoirs kanskje mest berømte verk, Det annet kjønn, utgitt i 1949. Her tar hun opp kvinnens posisjon i samfunnet. Boken regnes som et grunnleggende verk for 1900-tallets feminisme med stor innflytelse på europeisk og amerikansk kvinnebevegelse.
På 90-tallet koreograferte jeg tre forestillinger med bare kvinnelige dansere - Jomfruer i norsk landskap (1992), Alminnelig Olympia (1993) og Sleeping Beauty (1994). Disse verkene var for meg kanskje styrt av en undring over mytiske skikkelser og kvinnelige arketyper. For min del har jeg en evig interesse for å utforske det kvinnelige og det mannlige, det menneskelige, femininitet, det androgyne, myter, mytologi og arketyper knyttet til kjønn.
Da jeg i 2016 bestemte meg for igjen å skape et verk kun for kvinnelige dansere, Notes on Frailty, hadde jeg selv mye motstand mot denne avgjørelsen. Jeg følte det bakstreversk å terpe på og synliggjøre noe spesifikt «kvinnelig.» Jeg har etter hvert utviklet temaene i min kunstneriske virksomhet til å handle om mellommenneskelige forhold som gjerne utfolder seg på en problematisk måte. Forventningene mellom kvinner og menn blir ikke gjengjeldt og de på scenen finner ikke roen, kjemien eller noe de kan forholde seg til sammen.
Som Beauvoir skriver i innledning til Det annet kjønn: «Jeg har nølt lenge med å skrive en bok om kvinnen. Emnet er irriterende, særlig for kvinnene, og det er ikke noe nytt. Striden om kvinnesaken har fått nok blekk til å renne, nå er den nesten avsluttet; ikke la oss snakke mer om den. Men likevel gjør vi det. Og det virker ikke som om alle dumhetene som har vært bragt til torgs i løpet av det siste århundret har bidratt noe særlig til å belyse problemet. Og er det forresten noe problem? Hva består det i så fall i? Finnes det i hele tatt kvinner?»
Jeg holdt likevel fast ved ideen, og da vi startet utforskningen av prosjektet, var det en befrielse å få lov til å arbeide med dette temaet. Etter hvert var det tydelig at det var Beauvoir som skulle være i sentrum for vår utforskning av «kvinnelighet.» Det er et paradoks at hennes negativitet og kritikk av det enestående kvinnelige er så interessant og fascinerende lesning. Beauvoir belyser tabuemner som man ellers bare kan fornemme i det skjulte. Beauvoir ble blant annet også kritisert for å opphøye det mannlige.