Gledelig utvikling
Dansens Hus har helt siden opprettelsen i 2004 vært opptatt av å sette sammen et godt og variert programtilbud for barn mellom 0 og 3 år. Med 1.5 millioner kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen skal det produseres tre splitter nye danseforestillinger for denne aldersgruppen i løpet av de neste tre årene. Leif Hernes og Ellen Os deltar begge som ressurspersoner i prosjektet, som har fått navnet Babydans.
– Prosjektet er spesielt fordi det finansieres med private midler, derfor kan det gi vide rammer for hva slags prosjekter som velges, sier Hernes.
– Ideen er at alle som er involvert i de tre forestillingene juryen velger deltar fra begynnelse til slutt, slik at vi skaper et miljø hvor man kan dra nytte av hverandre, tilføyer Os.
Alle profesjonelle dansekunstnere er invitert til å søke. Forestillingene skal vare i 20-30 minutter, og være lett turnébare i inn- og utland.
– Slike prosjekter er viktige fordi de bidrar til å skape et miljø for kunstformidling til de yngste. Barn har tradisjonelt hatt lav status som kunstpublikum, og den laveste statusen har de aller yngste hatt. Derfor er det gledelig å se at det nå finnes mange profesjonelle dansere og koreografer som ønsker å lage forestillinger for de yngste, sier Hernes.
Forholder seg til invitasjonen
Den gamle forestillingen om at det er umulig å få barn mellom 0 og 3 år til å sitte stille og følge oppmerksomt med på det som skjer på scenen er altså kraftig tilbakevist gjennom prosjektene som Hernes og Os har vært involvert i.
– Barna forholder seg til den invitasjonen de får: Blir de invitert til å delta gjør de det, hvis ikke sitter de fleste rolig og ser på og tråkker ikke over den imaginære scenekanten hvis de ikke blir invitert inn, sier Os.
Det er viktig at kunstnerne har et bevisst forhold til hvordan de skal reagere på barnas respons. Det verste man kan gjøre hvis et barn begynner å stille spørsmål eller på andre måter opptrer forstyrrende for resten av publikum er å overse det.
– Hvis man lar være å svare vil barnet bare fortsette. Jeg husker en forestilling hvor en liten jente spurte ”hva gjør de?” høyere og høyere, helt til hun fikk svar: De heller vann. Da var hun fornøyd, legger hun til.
Høy kvalitet
Små barn har lenge vært undervurdert som publikum, men har altså gode forutsetninger for å ta imot ulike former for kunstuttrykk.
- Barn er like forskjellige som voksne. De svarer på bevegelser og lyder – det handler om kommunikasjon. Bare tenk på en nyfødt baby, hvis du rekker ut tunga vil barnet svare ved å rekke ut sin tunge. Det er en ganske avansert form for kommunikasjon, og noe mer enn bare herming, sier Hernes.
FNs barnekonvensjon artikkel 31 slår fast at barn har rett til å delta i kunst og kulturliv.
– Det fine med prosjektene i regi av Kulturrådet er at profesjonelle kunstnere har fått muligheten til å skape kunst av høy kvalitet for de aller yngste. Det er uhyre viktig at barna får tilgang til profesjonell kunst laget for dem, og ikke bare ”snille” versjoner av forestillinger beregnet på større barn eller voksne, fastslår Hernes.
– Det har skjedd enormt mye siden satsingen på kunst for de yngste startet i Norge i 1998. Nå gjelder det at vi tar godt vare på den kompetansen og miljøene som har vokst frem, og ikke minst sørger for at forestillingene får leve, sier Leif Hernes.