Post-apartheid dans
Danseverden er meget glad i sine «post»-begreper, og Gregory Maqoma sitt virke blir i bøker beskrevet som «post-apartheid» arbeid. På mange måter stemmer dette. Et kompani som hans ville ikke kunne eksistert under den forkrøplende korrupsjonen som apartheid var. Samtidig bærer arbeidet preg av den motstanden, den kraften, den myndigheten som melaninrike sørafrikanere har hatt både før, underveis og etter Apartheid. Denne uretten fortsetter, og det er blant annet denne korrupsjonen som Via Kanana (the promised land) tar opp.
Hvorfor er det viktig at sørafrikansk dans vises i Europa?
Tabanka oppstod ut fra et behov for å løfte frem underfortalte og feilsiterte historier i Norge. Gregory Maqoma har i Afrika vært en slik tydelig stemme, som har løftet frem historier og virkeligheter i post-apartheid Sør Afrika, i Europa og USA. Hans kompani Vuyani er Sør-Afrikas eneste fulltids kompani med melaninrike afrikanske utøvere. Tabanka er skandinavias eneste i tilsvarende kategori. Gregory var, naturlig nok, tidlig en stor inspirasjonskilde og en relevant forgjenger og mentor for mange av oss i vårt felt.
Det sier seg selv at vi hadde mye å prate om. Vi hadde knapt kommet to minutter inn i vår skypesamtale før vi begynte å diskutere politikken som ligger i hvor man får opptre og hvem som får fortelle historien. Gregory starter engasjert:
- Det er selvfølgelig en økonomisk grunn til hvorfor det er viktig for sørafrikanske kunstnere som Via Kanana å få spille i Europa. Det åpner opp utallige nye muligheter, og tillater dem også å gi tilbake til de områdene som de henter sin kraft og inspirasjon fra. Jeg vet om to i kompaniet som allerede har oppgradert hvordan deres bestemødre bor. De har aldri før hatt en mulighet til å kunne bidra på denne måten. Samtidig er det nødvendig å ikke underkjenne de andre årsakene til at det er viktig at utøverne kommer seg ut i verden. Det er de som skal kommunisere de nære realitetene deres på scenen. Deres historier skal ikke forvrenges av media. De skal få velge hva de ønsker at publikum skal se og høre. Fra egen stemme,skaper de en diskurs,og en dialog,som ikke er bestemt av BBC og CNN, men utøvernes egen virkelighet. Dette er viktig.
Jeg ble invitert av den sørafrikanske ambassaden i Norge i 2007, med soloen min Beautiful Me. Etter forestillingen var det en ettersnakk med spørsmål og svar, for blant annet studenter. Jeg husker at jeg da også ble spurt om hva jeg tenkte om at mine verk kontinuerlig blir spilt i Europa og USA mer enn de blir fremført på det afrikanske kontinentet. Mine verk er et direkte svar til koloniale makter og deres bruk av denne makten. Kolonienes undertrykking. Det er en samtale som må skje, fra min kropp, våre kropper, de kroppene som har kjent på det, og de kroppene som fortsatt er undertrykte. Vesten er det riktige stedet for disse kunstverkene. Det er spesielt der vi må prate om makt og hvordan makt forskyves. Det er her vi må ha en samtale om hvorfor blant annet afrikanere vil til Europa og til Vesten. Vi ble tvunget til å kle oss vestlig, spise vestlig, prate vestlig, se på vestlig tv, lese vestlige bøker og få oss vestlige utdannelser. Selvfølgelig ser vi på oss selv som deler av Vesten. Men makten er skjevfordelt. Forståelsen og empatien også. Via Kanana handler også om kolonial undertrykking. Afrikanske land sliter med korrupsjon nå, på grunn av kolonienes undertrykking. Kolonialisering er en gjennomkorrupt praksis. Koloniale styringsformer er i sin natur korrupte. Rasisme er også noe som er gjennomgående og iboende er korrupt. Korrupsjonen som vi må hanskes med er et direkte resultat av at både vi og våre ledere må leve i og jobbe innenfor et system som kommer fra denne korrupte arven. Vi er vokst opp i den og må dekonstruere den. Dette kan bare skje i dialog med de stedene som fortsetter å forskyve makt og ansvar.
De unge er i en egen revolusjon. De har hastverk, en deadline og gjør det tydelig at vi er i handlingens time. De har ikke tid til å vente. De vet og kjenner fattigdommens realiteter. De vet hvilken innvirkning korrupsjon har på folkets og de unges liv. For å kunne helbrede fattigdom, må vi også helbrede landet og folket for korrupsjon. De unge i Via Kanana løfter frem og konfronterer sin egen frykt. Dette er viktig, og kan ikke gjøres av noen andre.
Denne tankerekken til Gregory kan jeg følge. Det er helt i tråd med hvorfor vi gjør det vi gjør i Tabanka. Hvorfor vi mener det er viktig at nettopp vi fortellerhistoriene på vår måte. De skal fortelles med vår stemme og våre kropper, først. Tabanka har et meget heterogent og blandet publikum, sosioøkonomisk, kulturelt og etnisk. Vi diskuterer derfor ofte hvem det er viktig at sitter i publikum og spør oss spørsmål som: Hvordan påvirkes det kunstneriske av hvem som sitter i publikum? Hvordan forandrer dette selve kunstverket, og gjør det det?
Det jeg tenkte på mens Gregory forteller er: Hvorfor er det viktig at denne forestillingen turnerer Europa? De fleste slike større oppsetninger, med Afrikansk kunst, fremvises for nettopp amerikanere og europeere og får sjeldent turnert Afrika i like stor grad. Jeg spør Gregory hva hans tanker rundt dette er. Jeg får et svar som overrasker meg der Norge er en del av svaret hans:Det er forfriskende klar tale fra Gregory. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har jobbet med rasisme og diskriminering, samt dekolonialisering i snart to tiår. Samtidig har Gregory et noe annet syn. Et tankevekkende et. Jeg har sjeldent satt hele likhetstegn mellom kolonialisering og korrupsjon, og mellom rasisme og korrupsjon. Allikevel: Etter at han sa det så tydelig, kan jeg ikke komme på et eneste godt argument for hvorfor ikke disse likhetstegnene skal stå der. Rasisme og kolonialisering er ikke mulig uten korrupsjon. Ingen av disse praksisene kan opprettholdes i et redelig system. Dette lover godt for den videre samtalen. Kjedelig vil den iallefall ikke være.
Gregory Maqoma var her i 2007 med forestillingen Beautiful Me. Her er en sak fra Scenekunst.no