Juni 2015. Norsklærer Gunnar Thorbjørnsen er på vei til avslutningsseremonien for tredjeklassingene ved Thora Storm videregående skole i Trondheim. Den skal avholdes i Frimurerlosjen, og i parken utenfor ser han en skikkelse som sitter under et tre. En mann i mørk dress – ikke spesielt oppsiktsvekkende antrukket.
En mann som bare tar seg fem minutter med sneipen. En mann som kunne vært hvilken som helst trondhjemmer.
Men dette er ikke hvem som helst. Dette er Jo Strømgren. Verdenskjent danser, koreograf, regissør og dramaturg.
Ettertraktet
En mann som har satt opp over hundre forestillinger i over seksti land. En mann som til enhver tid har så mange prosjekter på gang at han selv kan bli litt usikker på hva folk sikter til når de gratulerer ham med premièren.
Jo – en ettertraktet mann. Og her sitter han da. Tilsynelatende høyst ordinær.
Jo skal inn i Frimurerlosjen han også, og være hovedtaler for avgangselevene ved skolen han selv gikk ut fra i 1990 – da den het Adolf Øiens skole.
Han skal snakke til ungdommen om å følge drømmen sin. At man må tørre å satse, selv om det kan virke skummelt. Han skal fortelle dem at han er beviset på at det kan gå bra.
Men hans suksess og alle årene på scenen har ikke spart Jo fra å faktisk være litt nervøs der han sitter. Han er som alle oss andre, forteller Thorbjørnsen.
– Selv om han er oppe i himmelen, så er han nedpå jorda. Han er ualminnelig og helt alminnelig.
Rugger og tygger tyggis
Det er en kjensgjerning at den beste måten å bli kjent med et menneske nødvendigvis ikke er gjennom dem selv. Sett gjennom øynene til de som kjenner en person får man nemlig fort et mye mer nyansert bilde.
Derfor skriver jeg dette portrettet av Jo Strømgren uten å snakke med mannen. Jeg snakker heller med menneskene rundt. Norsklærer Thorbjørnsen er en av de jeg slår av en prat med. Thorbjørnsen underviste Jo da han gikk siste året på videregående, og han forteller at Jo skilte seg ut på ett felt:
– Han skrev så spesielle stiler. Ingen andre elever jeg har hatt har skrevet stiler som ham. De var kreative og gode, men samtidig de mest utfordrende stilene for meg å sette karakter på – for de var så sjangeroverskridende, forteller Thorbjørnsen.
– Han skrev med en litt undrende, barnlig og lett absurd tilnærming til verden. I ettertankens bleke lys kan jeg se at han allerede der viste trekk som jeg siden har sett i koreografiene hans.
Nysgjerrig på mer dans? Se høstens program på Dansens Hus
Utømmelig
Det Thorbjørnsen henviser til er det som kan sies å ha blitt Jos varemerke i løpet av årene.
Han er kjent for å lage smått surrealistiske verdener på scenen, hvor han har en humoristisk vri på alt fra fotball (i A Dance Tribute to the Art of Football) til eksistensiell tvil (i There).
Han er ikke redd for verken å være politisk ukorrekt eller å følge sin egen sti, han lar ofte språket overskride kulturelle grenser i kaudervelsk form, og i et superkreativt univers krysser han kunstformer i sin utforskning av menneskeligheten.
– Han har alltid en million crazy historier innabords – han er utømmelig. Det er veldig besnærende å være en del av, sier Guri Glans.
Hun har jobbet med Jo siden 2005 som både produsent og skuespiller.
Menneskelig
Hun beskriver Jo som en mann med et sterkt scenisk instinkt, og tror at det er mye av grunnen til at arbeidet hans treffer hos publikum.
– Han kjenner det fysisk inni seg når det funker. Og noen ganger er han nesten på grensen til autistisk. Han sitter og rugger og tygger tyggis – da vet vi at det foregår spennende ting oppi knollen hans, ler hun.
Glans peker også på det menneskelige som en viktig faktor til at Jos arbeider er så populære.
Hun kan vise til hans siste première med Jo Strømgren Kompani, Coco Chanel (i samarbeid med Ulrike Quade Company), som nylig vant den nederlandske Wijk Jury-prisen.
Her har mennesker som aldri har sett teater før stemt fram forestillingen som sin favoritt blant en hel sesong ved Amsterdam-teatrene Bellevue Theater og Stadsschouwburg.
– Alt fra unge studenter til eldre flyktningkvinner falt for den. Og det er symptomatisk for det Jo forsøker å skape – noe som snakker til alle.