Hvordan verdsette eller låne kultur uten å appropiere?

I samtale: Lisa Andrine Bernhoft-Sjødin, Thomas Talawa Prestø og Maritea Dæhlin. Ledet av Jessica Lauren Elizabeth Taylor.

Hvordan kan kulturell verdsetting se ut uten kulturell appropriasjon? Hvordan kan svarte fortellinger eller urfolk-fortellinger framheves i en samtidig skandinavisk performance-kontekst? Hvordan påvirkes kroppspolitikk av et globalisert språk? Under dette arrangementet vil paneldeltakerne diskutere kulturell kommersialisering og tingliggjøring, problematisk nytelse og kjønnsperformativitet i hverdagen.

Samtalen er gratis og åpen for alle. Begrenset kapasitet, førstemann til mølla.

Velkommen til samtale lørdag 4. september 20.30-21.30 på Dansens Hus. Samtalen foregår på engelsk.

Lisa

Lisa Andrine Bernhoft-Sjødin
er en formidler, utstillings- og arrangementsorganisator, kurator og skribent. Hun skriver jevnlig for det Oslo-baserte forlaget og tidligere tidsskriftet Objektiv Forlag, på egen integrerte plattform ArtConstructs. Hun jobber med å åpne for et nytt språk og gi nye rom til stemmer utenfor kunstverdenens heteronormative univers. Siden 2019 har hun vært kurator formidling for åpningsutstillingen "Jeg kaller det kunst" på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Maritea

Maritea Dæhlin
er en scenekunstner som arbeider interdisiplinært innenfor formater som teater, lydverk, tekster, performancer og video. Hennes arbeid gir rom til det lekne, ikke-lineære og til tider absurde og ubehagelige, med kropp, stemme, tekst og tilstedeværelse i sentrum. Dæhlins studier inkluderer en BA i devised teater med digital kunst ved Dartington College of Arts i England (2007–2010) og en toårig skuespillerutdanning ved Nordic Black Express i Oslo (2005–2007). I 2020 ble soloforestilling I WANT TO BE TRADITIONAL nominert til Kritikerprisen. Dæhlin er for tiden assosiert kunstner ved Black Box teater (2021-2022).

Thomas

Thomas Prestø
er en ettertraktet koreograf, foredragsholder og konsulent. Thomas er grunnlegger og kunstnerisk leder for Tabanka Dance Ensemble og Talawa Technique. Han har en mastergrad i koreografi fra Kunsthøgskolen i oslo og er stipendiat ved Høgskolen i Østfold. Han har turnert 28 land som kunstner og 44 land i forbindelse med forankringen av afrikansk og karibisk danseteknikk. Thomas holder jevnlig workshops, foredrag og er konsulent rundt spørsmål om Publikumsutvikling, ytringsmangfold. Estetikk utenfor den vestlige kanonen, kulturell appropriasjon og dekolonialitet.

Jessica

Jessica Lauren Elizabeth Taylor
er filmskaper, skribent og samfunnsengasjert kunstner. Hun har røtter i sørstatene, er født i Mississippi og oppvokst i Florida på det som før var Timucua-folket sitt landområde. Taylors arbeider benytter seg av performance, tekst, dialog og felleskapsdannelse for svarte mennesker og 'People of Color'. Hennes arbeider fokuserer på temaer som ritualer, synlighet og identitetsmytologi. Hun er hovedsakelig opptatt av ulike måter å dekonstruere undertrykkende institusjoner og arbeid for rasemessig likestilling i kunst og teater. Taylor har nylig bosatt seg i Oslo.

Hybris, 02. - 05. september 2021