Fortell om publikummet du spiller for for tida!
Denne uka danser jeg i Anatomi for nybegynnere, som er en forestilling laget for 4-12 åringer, men der selvsagt alle aldre er velkomne. Jeg ser fram til å danse for barn, ettersom jeg ikke har mye erfaring med det fra tidligere! Jeg har hørt at de er et ærlig publikum som gir direkte og umiddelbar tilbakemelding. Både entusiastiske utbrudd, høyttenkning, spørsmål eller kjedsomhet har visst mye lettere for å komme til uttrykk med denne gjengen i salen enn det høflige voksne publikumet jeg ofte spiller for. Det tenker jeg er en sunn utfordring for oss på scenen. Det gjelder at vi klarer å holde fokus og levendliggjøre Haagenruds underlige univers hele veien fra start til slutt. Vi skal være ganske alvorlige karakterer samtidig som Trond-Viggo forteller fantasifulle skrøner om kroppen vi undersøker.
Hva er givende med denne målgruppa?
På mange måter er barna det viktigste publikumet jeg skal stå overfor. For noen av dem er det første gangen de er i teatret, eller ser scenisk dans. Jeg har så lyst å gi en god opplevelse og dele undring over kroppen og bevegelsens poesi. Jeg mener danseforestillinger er et verdifullt alternativ til mange uskrevne regler som gjelder for hvordan kroppen snakkes om og vises fram i vår hverdag. Ett eller annet sted i puberteten mister mange sin frihet til å uttrykke seg gjennom bevegelse, og det er en kultur jeg mer og mer har lyst til å være med å endre.
Husker du selv første gangen du så dans eller teater som barn?
Jeg husker godt da jeg så profesjonelt barneteater for første gang. Jeg gikk på barneskolen da Nordland teater besøkte det lokale grendehuset. Og som vi elsket det! Vi siterte replikkene lenge etterpå. Profesjonelle dansere tok det lengre tid før jeg fikk se, men jeg grein under full belysning i gymsalen da en besøkende dansepedagog tolket Michael Jacksons Smooth Criminal for oss på et musikk/dans/drama-seminar på ungdomsskolen. Det var glissent med dansere på Helgelandskysten på den tiden, så Fame, Dirty Dancing og Footloose ble det som inspirerte til koreografiske eksperimenter i skolegården. På folkehøgskolen fikk vi se Vårofferet av Pina Bausch på storskjerm, og da var det gjort. Nå skulle det danses. Og sånn har det vært siden.