Ingun Bjørnsgaard Prosjekt viser i oktober dobbeltforestillingen Notes on Frailty/En liste over ting han sa på Dansens Hus. Forestillinga Notes on Frailty hadde premiere under fjorårets CODA-festival.
Den er koreografert for fire kvinnelige dansere; Marianne Haugli, Guro Nagelhus Schia, Catharina Vehre Gresslien og Katja Schia som stepper inn for Ida Wigdel. Forestillingen er en musikalsk og bevegelsesmessig studie av det «feminine», og utøverne både balanserer og snubler på den fine linjen mellom menneskelig skjønnhet og skrøpelighet. Bjørnsgaard har gjennom eget kompani hatt muligheten til å følge sin kunstneriske visjon, i tett samarbeid med dansere som sensitivt engasjerer seg i å skape både bevegelsesmateriale og dramaturgi. Improvisasjon taes ofte i bruk som metode, det er stor plass til dansernes ekspressive initiativ. I Notes on Frailty finner vi også fysiske fragmenter samplet fra klassisk 50-talls ikonografi, som forskyves før de faller tilbake til kroppens hverdagslighet. Spillet mellom disse ulike kroppslighetene peker på den kroppslige konstruksjonen av kvinnelighet, og Maren Ørstavik skriver i sin anmeldelse av forestillingen at danserne veksler mellom tre hovedkategorier av bevegelse:
En «feminin» bevegelse, nøye kalkulert i et forsøk på å kontrollere blikket som faller på henne. En utbrytende bevegelse, som irritert forsøker å riste av seg den rammen som settes av dette blikket. Og en fri bevegelse, der dansernes egne uttrykk og handlinger kommer til syne. Uklare skillelinjer mellom disse kategoriene gjør at uttrykket unngår å bli klisjé, og trener oss i å analysere vårt eget blikk: Når ser vi på henne som «kvinne»? Når ser vi på henne som et fritt, handlende vesen?»
Bjørnsgaard uttaler at hun alltid har vært opptatt av spørsmål rundt kjønn, identitet og menneskelige relasjoner, og har lenge hatt en intensjon om å arbeide kun med kvinnelige dansere igjen, slik hun gjorde med IBP (kort for Ingun Bjørnsgaard Prosjekt) sine første produksjoner. Med Notes on Frailty fikk hun endelig fulgt opp dette, og i prosessen har de gått inn i det feministiske tankegodset etablert av den franske filosofen og forfatteren Simone de Beauvoir i hennes verk Det annet kjønn, utgitt i 1949.