Heksa på scenen og lerretet
En panelsamtale om heksa, sterke kvinneskikkelser, og hvordan hekseritualet knyttes til koreografi, dans og scenekunst.
Dato: 30. august 2023 – Tid: 19:10 – Sted: Dansens Hus Foajé
I Pix on Art på Dansens Hus vises spillefilmer og dokumentarer som alle omhandler dans og performativitet, feminisme, det alternative og overnaturlige.
Heksa står frem som et feministisk symbol – en motstandsfigur som kontrer maskuline maktstrukturer og patriarkatet. Med sin tilknytning til trolldom, ritualer og det overnaturlige, tangerer skildringen av trollkvinnene ofte med det monstrøse, mystiske og fremmede. Heksekunst er knyttet til kroppen og det rituelle, aspekter som også er førende innenfor scenekunst og ulike former for dansepraksis.
Moderator er filmformidler og kulturkritiker Helene Aalborg. I panelet er dansekunstner Marie Ursin, scenekunstner Trine Falch, og filmregissør Itonje Guttormsen.
Helene Aalborg er profesjonell filmfeminist. Hun er utdannet kulturkritiker og filmkurator, og grunnlegger og leder av den feministiske filmfestivalen Femfilm Oslo. Helene elsker mørke fortellinger og sluker det meste hun kommer over om hekser, enten det er på film/tv, i litteratur, musikk eller annet. Har et eget nyhetsbrev om film og feminisme, hvor hekser og skrekkfilm har sine naturlige plasser.
Trine Falch er scenekunstner med bakgrunn fra teatervitenskap (UiB), Verdensteatret og Baktruppen. Hun har tidligere arbeidet som performancekunstner og skuespiller, og er nå dramatiker og regissør i Susie Wang.
Marie Ursin jobber med dans, koreografi, kuratering og organisering som alltid er basert på samarbeidsprosesser og hybride formater. Hun er interessert i utøverens unike logikk, overdimensjonerte prosjekter som får en egen karakter og å skape forskjellige rom for samvær. Siden 2013 har hun, i samarbeid med Alexandra Tveit, vært kunstnerisk leder for Scene:Bluss; et årlig eksperimentelt residensprosjekt som hvert år får et nytt format og tema. I 2021 vant hun konkurransen 8:tension Young Choreographers' Award under ImPulsTanz i Wien sammen med Tamara Alegre og Lydia Östberg Diakité for forestillingen FIEBRE. I 2022 lagde hun installasjonsforstillingen born slippy på Spriten kunsthall i samarabeid med Alexandra Tveit, dragongirl, Kornelia Remø Klokk, Alma Bø og Georgiana Dobre.
Itonje Søimer Guttormsen er filmskaper bosatt i Oslo, med utdannelse fra European Film College i Danmark, Den norske filmskolen og Akademin Valand i Sverige. Hennes kortfilm RETRETT om den brysomme bevegelseskunstneren Gry-Jeanette Dahl aka Gritt gjorde seg bemerket ved festivaler i inn- og utland i 2016, og i 2021 utkom hun med spillefilmen GRITT som hadde sin internasjonale premiere i hovedkonkurransen i Rotterdam. Itonje leder den sporadiske performance gruppen «Lilithistene» som senest var å se ved Akershus Kunstsenter våren 2020, og er opphavskvinne for kunstfilmfestivalen ByFlimmer og KORET. Hun arbeider for tiden med sin andre spillefilm BUTTERFLY, produsert av Mer Film, og har utviklet en «Lilithistisk produksjonsmetode» for å fremme kunstnerisk frihet og vågemot.
Se hele programmet til filmfestivalen Oslo Pix on Art her.