Et oppgjør ved reisens slutt. Skribent og student Mariken Lauvstad gjør seg noen tanker etter to og et halvt år i Cape Town. Om Sør-Afrika og sørafrikanere - og om Norge og nordmenn.
Det finnes få ting som er mer irriterende enn velfødde nordmenn som drar til utviklingsland og kommer hjem med det berømmelige perspektivet.
Et opphold på barnehjem i Ghana eller et møte med barnearbeidere på klesfabrikk i Bangladesh skaper tilsynelatende aha-opplevelser som gjør at folk plutselig tar et brutalt oppgjør med vestlig livsstil. De kommer hoderystende hjem i sjokk etter å ha innsett at Afrika ikke bare er en eksotisk myte, men faktisk eksisterer som et helt reelt og komplekst kontinent. Vel tilbake på norsk jord vifter de med den berømmelige pekefingeren sin og prediker at andre må våkne opp fra sitt eurosentriske ekkokammer.
Jepp, jeg innser at dette er problematisk. Desto verre at jeg har blitt en av dem.
Etter to og et halvt år i Sør-Afrika føler jeg at hjertet mitt har blitt sprengt i tusen biter, at illusjonene mine har dødd en etter en, at min oppfatning av rett og galt og opp og ned og sant og usant, for alltid er forandret. Og jeg skulle så gjerne formidlet alt sammen. Men det er som om opplevelsene sitter fast under huden min, det finnes ikke ord. Det blir bare platt.
Dessuten har jeg kommet tilbake til et Norge som virker annerledes. For det er ikke bare jeg som har forandret meg, men også oppfatningen min av mitt eget land. Det har oppstått en kløft. Det som ga mening før, det som var selvfølgelig, hjemlig, sant og riktig, er ikke helt det lenger.