Da Rocío Molina mottok en av sine mange priser for et par år siden sa hun at hvis hun kunne velge mellom en pris, applaus og brennende liktorner, ville hun valgt liktornene. "Prisen kan være tilfeldig, applausen kan være midlertidig, men liktornene, selv om de er vonde, er alltid ekte", sa hun. De hadde hun allerede da hun dro fra Málaga som 15-åring for å studere ballett og spanske folkedanser ved Det Kongelige Dansekonservatoriet i Madrid.
Filmet seg selv
Rocío Molina ble ikke født inn i en flamencofamilie, men hun har danset siden hun kunne gå og fikk moren til å bli med henne til hovedstaden det første året på skolen. Fra hun var 16 år gammel bodde hun alene i en leilighet på 25 kvadratmeter.
– Hver dag var jeg seks timer på konservatoriet, fem timer på flamencoinstituttet og hjemme hadde jeg et videokamera stående klart slik at jeg kunne gjøre opptak når jeg fikk en idé. Jeg kunne stå opp klokken to om natten eller klokken fem om morgenen, når som helst, for å filme nye bevegelser og koreografier, forteller hun.
Snart danset hun på et par av de viktigste flamencoklubbene i Madrid, og 17 år gammel fremførte hun en av sine egne koreografier på New York City Centre som det yngste medlemmet i ett av Spanias fremste flamencokompanier på turné i Nord-Amerika og Japan.
En halvtimes applaus
Det store gjennombruddet fikk hun da hun var 22 år gammel med koreografien Almario i 2007. Nå var den neste generasjonen kommet, skrev kritikerne, en ny skole innen flamencodans var i ferd med å ta form rett foran øynene deres. Almario er et ordspill som kan oversettes som ”sjeleskap”, og siden den gang har Rocío Molina skapt syv koreografiske verk som alle har hatt sterke selvbiografiske trekk. Med disse har hun fylt prestisjetunge teatre i metropoler som New York, Mexico City, London, Paris og Tokyo, og hun har opptrådt på scener over hele verden. Caída del Cielo (Falt fra himmelen), som hun danser i Oslo under CODA-festivalen, er den foreløpig siste i rekken. Det er et arbeid hun beskriver som sitt mest risikofylte, provoserende og skamløse.
Flamenco handler i stor grad om kommunikasjon, i første rekke mellom dere på scenen, men også mellom scene og publikum.
Hva er den største forskjellen på å danse i Spania og i utlandet?
– Jeg setter stor pris på kunnskapen til publikummet i Andalucia og Madrid. Her kommer folk med tilrop og respons til både sanger, gitarist og danser, og de ser alltid samspillet mellom de ulike elementene i flamencoen. Andre steder, der kjennskapen til flamenco kanskje ikke er så stor, møter jeg ofte en helt spesiell åpenhet, nysgjerrighet og innlevelse. Men det er vanskelig å si noe generelt om dette, for hvert sted, hver forestilling har sin egen dynamikk.
Er det noen møter med publikum som har gjort spesielt inntrykk på deg?
– Ofte er kommunikasjonen sterkest når det er helt stille. Da har jeg opplevd at ikke bare et par-tre personer, men halve salen sitter og gråter. En gang jeg var i Japan fikk jeg overhodet ingen respons gjennom hele forestillingen, absolutt ingenting. Jeg visste ikke hva jeg skulle tro, hadde jeg ikke nådd fram i det hele tatt? Så brøt salen ut i en applaus som varte i en halvtime.