Francesco bor i et hvitt hus på andre siden av låven, mens Gry bor i Oslo. På et lite rom i den gamle delen av låven har Francesco satt inn en enorm himmelseng til Gry.
–Jeg og en som heter Jarek satte den opp, men den er jo altfor stor for rommet! innrømmer Francesco. Jeg sendte den med båt fra India. Francesco går fra rom til rom. –Disse flisene er fra Marokko. Denne futon-madrassen er fra Stockholm, den er av god kvalitet. Disse printene er antikke fra Japan, de er revet ut fra bøker. Disse bildene er av en kunstner fra Venezuela, han er også danser. Jeg liker arbeidene hans, så en annen koreograf fra Venezuela tok dem med hit for meg.
– Dere er ikke bare koreografer, dansere, bønder og entreprenører, men interiørdesignere og kunstsamlere også!?
–Da arkitekten vi har brukt var her sist, måtte han innrømme at han ved første møte trodde jeg var gal. Vi hadde et internasjonalt kompani på besøk her, publikum og alt, så da skjønte han at ting var på stell. Alt har skjedd mye fortere enn jeg så for meg. Nå er det praktiske på plass, sier Francesco.
–Nå må vi se hvordan vi kan etablere stedet som en institusjon, skyter Gry inn.
–Jeg prøver å være her på Vitlycke så mye jeg kan, men jeg reiser så ofte. Sakte men sikkert prøver jeg å samle alt jeg har her. Det gir en sentrert følelse. Her er mange lag av akkumulering av ting, sier Francesco. –I 2013 var vi i fem ulike land med Surprised Body Project, (en samproduksjon mellom Wee og Dansens Hus. red.) Vi reiser veldig mye rundt og har workshoper og arbeidsopphold, forteller Francesco.
–Scusami, possiamo fare un caffè, spør Gry.
–Klart vi skal lage kaffe, vil dere ha? sier Francesco og inviterer oss opp i andre etasje på espresso.
I andre etasje er den en stor dansesal, mange små soverom med grønne senger kjøpt på auksjon, vask med såpestykker på rommene, utsikt over gården og et kjøkken med langbord.
–Der lå det en sokk! Gry plukker opp sokken. –Vi hadde et japansk kompani her i fire uker. De ville ikke dra fra gården. Vi får mange henvendelser fra dansekunstnere som vil komme hit å bo og jobbe, forteller Gry.
–Det føles bra her. For meg tok det lang tid å skjønne det. Alt gikk så fort, det bare skjedde, sier Francesco. Jeg måtte spørre meg selv: er det dette jeg vil? Vi var i Oslo og øvde og så fikk vi høre om en norsk billedkunstner som skulle selge dette stedet. Jeg måtte undersøke at vi ikke trengte å drive gården og at vi kunne bygge her. Jeg er lidenskapelig opptatt av dette stedet. Jeg lurer på hva jeg skal plante, hvilke blomster skal jeg ha her ute? Det er mange påbegynte prosjekter. I sommer tømte jeg komposten, jeg hadde tenkt å fylle på med mer jord og plante roser, men så reiste jeg bort for å jobbe. Da jeg kom tilbake hadde det vokst gresskar og tomater opp fra komposten. Jeg gjorde ingenting! Det er fantastisk hvordan ting skjer nesten av seg selv.
–Det var jo et fint bilde på Vitlycke. Er arbeidsmetoden “Art by accident”?
–Det meste av det vi gjør er nærmest tilfeldig. Vi setter oss ikke ned og lager en strategi. Vi har vært i over 30 land, men det bare skjer. Møter, situasjoner, initiativ. Jeg var i Argentina og reiste tilfeldigvis til flyplassen sammen med lederen av en dansebiennale i Fortaleza, Brasil. Et år senere hadde vi residens der. Slik skjer det, vi møter folk, snakker, forteller Francesco.
–Som da kultursjefen Jan kom innom?