Mia Habib har en mastergrad i konfliktløsning fra Tel Aviv University og har jobbet med dansekunst i konfliktsoner i en årrekke. Teksten er skrevet til Carte Blanche sin forestilling While they are floating.
2009, Mexicali, Mexico.
We Insist (kunstnerne Rani Nair, Jassem Hindi, Mia Habib). Jeg lener meg over grensegjerdet mellom Mexico og USA. Balanserende på en pall. Forsøker å få en skrue gjennom gjerdet for å feste deler av speilinstallasjonen vår. Over meg henger det amerikanske grensepolitiet i et helikopter. Snart står de stille i luften like over hodet mitt. Det er deres måte å vise sin misnøye med vår tilstedeværelse på. Vi har tillatelse fra meksikansk side. Øredøvende støy fra helikopteret. Vind. Vanskelig å jobbe. Etter en stund forsvinner de tilbake mot Calexico. Der de kom fra. Rundt oss opererer «hopperne». De hopper frem og tilbake over det høye gjerdet. Forsøker å avlede grensepolitiet slik at andre kan forsøke å passere grensen uten å bli oppdaget. Det er deres jobb. Å hoppe. Her er også narkolangerne. Irriterte over at vi har invadert området deres. Og her er ungene. Som assisterer oss. Vår speilinstallasjon blir ferdig. På avstand ser den ut som et hull i gjerdet. En åpning til den andre siden.
2007, Jenin, Vestbredden.
I bilen sammen med Juliano Mehr Khamis. Den tidligere lederen av The Freedom Theatre i den palestinske flyktningleiren i Jenin. Siden drept utenfor teateret. Jeg har sagt farvel til ungene ved teateret etter noen dagers workshop. Det er sen kveld. Vi skal gjennom en provisorisk kontroll. Kun bosetterne får passere. Vi stopper. Blendes av et sterkt lys. Bakenfor vet vi at det finnes en stridsvogn. Vi vet at noen har et våpen rettet mot hver og en av oss. Ingen brå bevegelser. Vi vinkes gjennom. Vi ankommer Tel Aviv. Neste natt overnatter jeg hos noen som har gitt tak over hodet til 60 bosettere som Sharon kastet ut fra Gaza. Jeg kjenner dem godt. Jeg orker ikke stå opp.
2005, grenseovergang mellom Tyrkia og Irak.
Den amerikanske invasjonen. 45 varmegrader. Her er ingenting. En fryseboks med smørbrød. Ingen skygge. Vi gjør research til et nytt prosjekt. En amerikaner, en nordmann og en kurder. Grensepolitiet tar en av oss. Kurderen. Holder ham inne på et kontor hele dagen. Han tvinges til å se porno en hel dag. Vi venter. Arbeidsdagen er over. Han slippes fri. Vi kan forflytte oss inn i Irak.
2009, Damaskus, Syria.
We Insist med Reloading Images-prosjektet. Kunstprosjekter, hemmelige agenter og re-enactments. Virkelighet og fiksjon møtes. Grensene mellom kunstprosjekt og alt annet viskes ut. Ingen stoler på noen. På tross, vennskap formes. Vi ønsker oss tilbake. Fortsatt.
2006, grenseovergangen Storskog mellom Norge og Russland.
Standing kalte jeg det etterpå. I en time står jeg foran gjerdet på norsk side. Det blir aktivitet på den norske grenseposten. Flere militære kommer for å kikke på meg. Etterhvert kommer en norsk soldat mot meg. Han snakker til meg på engelsk gjennom gjerdet. Jeg svarer ikke. Han spør hva jeg gjør. Jeg svarer at jeg står. Han snakker litt til. Jeg svarer at jeg står. På engelsk. Han går sin veg. Grensegjerdet er utrustet med varmedetektorer. Det er massivt. Det er grensen inn til Europas høyborg. Det er et Schengen-gjerde. Jeg oppdaget det først nå. At vi har en slags høyteknologisk grensemur i Norge. Jeg skammer meg. Noen år senere kommer flyktninger syklende over denne grenseovergangen. De fleste er syrere. Helt nord. Helt oppe i intet. Mange blir tvangsreturnerte. Tvangsforflyttet. Noen forsvinner.