Hege Haagenrud har snakket med barn fra fire til tolv år om kroppen. Forklaringene på hvordan kroppen og de ulike organene vi har fungerer er mange og fantasifulle – fra ren fakta til ren fantasi.
Er ikke barns opplevelse av kroppen like sann som det de får presentert som fakta, spør Hege Haagenrud. Det at man føler hvordan noe fungerer kan være vel så riktig som hvordan det faktisk fungerer? Vi bygger forestillingen på fundamentet barnet selv kommer med. Vi skal ikke belære og fortelle hva som er riktig, men snur det rundt.
Er dette en forestilling med utgangspunkt i fri fantasi knyttet til anatomi?
Forestillingen tar jo egentlig for seg vranglære. Grunnlaget for teksten er barnas fantasi, men gjennom presentasjonen ved at en voksen leser det opp, oppleves det som fakta. Et mål med forestillingen er kritisk tenkning. Hva skal vi tro på? Hvor kritisk er man når en voksen presenterer noe som fakta? Det er egentlig essensen i forestillingen.
Barnas uttalelser skal ikke og blir ikke latterliggjort. De voksne ler mye av tekstene, men når det er flere barn enn voksne i salen så ler barna på helt andre steder enn de voksne. Barn syns ikke at andre barn er søte og morsomme, de syns ikke at uttalelsene er artige på samme måte som voksne. De lytter og tar det til seg, og det var også litt av tanken. Vi starter med rene faktatekster, og etter hvert tar barna mer og mer over. Jeg ble faktisk litt usikker selv etter hvert som jeg jobbet med tekstene på hvordan ting egentlig henger sammen. Man skal ikke være helt sikker på hva som er sant. Og i vitenskapens historie kan sannheten i dag som kjent være en utdatert lekse i morgen.