Jeg møter Dada Masilo i Dance Factory Newtown, Johannesburg. Den store mursteinshallen har vært en sentral del av livet hennes siden hun første gang gikk inn dørene elleve år gammel. Dada, oppvokst i Soweto utenfor Johannesburg, hadde fått plass på et nederlansk-finansiert danseprogram for barn fra underprivilegerte områder. Men dansetreningen hver lørdag formiddag var snart ikke nok for den lille, ambisiøse jenta. Hun overtalte danselæreren til å gi flere klasser, og dansehallen ble raskt hjørnesteinen i livet hennes. Fire, fem, til slutt seks dager i uka danset hun.
I dag har Dada Masilo oppnådd stor internasjonal suksess både som danser og koreograf, og posisjonert seg med en kunstnerisk signatur hvor hun mikser elementer fra tradisjonell afrikansk dans med klassisk eller moderne ballett. Tidligere danselærer Suzette har blitt hennes assistent og høyre hånd. Lokalene huser nå hennes eget ensemble. I dag finnes scene, lys, amfi og studio. Dansefabrikken er disponibel for Masilo året rundt. Hun har blitt en verdenskjent koreograf. - Det kjennes egentlig ikke annerledes enn da jeg var elleve år. Fra første gang jeg gikk inn dørene her, drømte jeg om å ta over en dag, sier hun.
Hva betyr dette stedet for deg?
- Åh, jeg kan ikke snakke om det. Jeg har ikke ord. Det er hjemme.
Du har tidligere tolket ballettene Romeo og Julie (2008), Carmen (2009) og Swan Lake (2010). Hvorfor har du ønsket å ha disse klassiske, vestlige ballettene som utgangspunkt?
- Jeg liker å ha et narrativ, en historie som ramme, og så utfordre den rammen. Det er også utfordrende for danserne på en annen måte, det å skulle tolke en karakter gjennom dansen, og ikke bare være «kropper i rom». Dette gjør at man må grave dypere som koreograf. Dessuten, når man arbeider med kjente balletter sitter publikum allerede på referansene. Da er det også større rom for å vri på eller leke med de referansene. Samtidig er jeg utdannet moderne danser, ikke klassisk. Dette gjør oppgaven enda mer spennende, for jeg må i tillegg omskape balletten fra et klassisk til et moderne uttrykk. Denne gangen har vi hele seks måneders prøveperiode. Forestillingen co-produseres med Joyce Theatre i New York. Mine forrige tre balletter laget jeg med seks ukers prøveperioder - denne gangen kan jeg gå mye dypere. Å ha mer tid til å prøve ut ulike løsninger er et privilegium. Bevegelsesvokabularet og det dansekunstneriske uttrykket jeg arbeider med nå er dessuten veldig ulikt alt jeg har gjort tidligere. Det er ikke engang velkjent for meg. Så vi behøver mer tid.
Hva ligger bak valget om å nå sette opp Giselle?
- Giselle er den siste av de største, klassiske ballettene jeg ennå ikke har gjort. Det var på en måte et naturlig valg. Men jeg opplever også at Giselle er den vanskeligste til nå. Verktøykassen min når det kommer til kunstnerisk utforskning av en klassiker, er tappet fra de foregående produksjonene. Prosessen er tyngre. På mange måter kjennes det som om jeg må begynne på nytt, er tilbake på skolen. Denne gangen må jeg gjenoppfinne meg selv. Samtidig har jeg alltid vært fascinert av Giselle, spesielt av williene, disse sinte og hevnsyke skyggevesnene av døde unge kvinner. De danser alle menn som kommer deres vei til døde. De drives av hevn. Dette fascinerer meg. Det sies at det alltid er viktig å tilgi, bearbeide fortiden og gå videre. Det er ikke det vesentlige i min oppsetning. Den handler om å være hjerteknust, om sinne og hevn, om å ville gjøre opp for urett. Det vil være referanser til vår sør-afrikanske historie, våre tradisjoner og våre forfedre. Dronningen av williene er i min versjon en sangoma, en tradisjonell sørafrikansk healer som regnes for å ha kontakt med det spirituelle og åndeverdenen. Sangomaene har dype røtter i sørafrikansk kultur. Tidligere har mange av referansene i ballettene mine gått til vestlig kultur, mens denne gangen er handlingen, det narrative, mye nærmere sørafrikansk historie.