Tegningen viser et skjelett iført en stor og forseggjort hatt. En karikatur av datidens mote i Europa som fiffen i Mexico forsøkte å etterligne. Illustrasjonen slo virkelig an. Symbolikken med skjelett og hodeskalle, calavera, er i dag kanskje den mest gjenkjennelige delen av de dødes dag-feiringen i Latin-Amerika. Dette går igjen i sminken til festdeltakerne, utsmykkingen og pynten, og ikke minst kunsten som fortsetter å la seg inspirere av Posadas samfunnskommentar.
Selve sitatet er derimot en kortfattet og presis beskrivelse av menneskets forgjengelighet og dødens kraft. Uansett hva vi ikler oss og hvor mye rikdom man anmasser seg, er vi alle like på innsiden. Og alle skal vi dø.
Det er få ting som har opptatt mennesker like mye gjennom tidene som nettopp døden. Dette er én av de få fellesnevnerne vi har på tvers av tid, historie, kultur og religion. Vi deler en visshet om at døden er uunngåelig, en terskel som kan bare krysses én gang. Samtidig er det ingen som med sikkerhet og bevis kan si noe om hva som skjer etter at man dør.
Alle religionene og de aller fleste kulturene har derimot egne forklaringer og fortellinger om døden. Både om hvorfor mennesker dør og hva som skjer etter at hjertet slutter å slå. Selv om dette handler om slutten av livet, er oppfatningen om hva som skjer i etterkant i høyeste grad med på å påvirke hvordan man velger å leve. På samme måte reflekterer de religiøse og kulturelle ritualene rundt døden våre tanker og forhåpninger til et eventuelt etterliv.
En slik religiøs rite eller seremoni er sjelemessen i den romersk-katolske kirken. Dette er også kjent som messen for de døde, eller rekviem-messen, og inneholder ofte et musikkstykke - rekviem. Et av de mest kjente rekviem-komposisjonen er signert den østerriksk komponisten Wolfgang Amadeus Mozart. Han døde før han rakk å sluttføre det som mange betegner som hans største mesterverk.
Det belgiske kompaniet Les ballets C de la B gjester nå Dansens hus med en egen tolkning av dette kraftfulle stykket. Kompaniet er et samarbeidsprosjekt mellom regissør Alain Platel og komponist Fabrizio Cassol. Forestillingen er også like mye konsert som teater. 14 musikere fra ulike deler av verden rekonstruerer Mozarts verk, slik at det er like mye en feiring av livet som sorg over dem som er borte. Les mer om forestillingen her.