Deppa uten likes

Folk føler seg usynlige, små og ubetydelige uten det digitale dopet: likes.

Likes Nuriaguiu5
Núria Guiu Sagarra i forestillingen Likes

En ny studie viser at mange blir deprimerte uten virtuell anerkjennelse. Det er University of Queensland i Australia som har gjennomført denne studien ifølge nettstedet Tek.no. Det er kanskje ikke noen stor overraskelse at folk setter pris på anerkjennelse, men det interessante fra studien er at den viser at virtuelle tilbakemeldinger er like viktige for mange som direkte tilbakemeldinger.

Ifølge Tek.no fikk halvparten av de som var med i undersøkelsen på ulikt vis ikke tilbakemeldinger på det de postet på Facebook. Resultatet av manglende tilbakemeldinger var at de følte seg usynlige, små og ubetydelige.

- På overflaten er Facebook en uvurderlig kilde til å fylle det grunnleggende menneskelige behovet for sosialt samvær, sier sosialpsykologen Ethan Kross, ifølge The Telegraph. Han er en av hovedforfatterne bak en studie der det fremkommer at det er en viss sammenheng mellom veldig stor Facebook-bruk og følelsen av å være ulykkelig. (Facebook Use Predicts Declineas in Subjektive Well-Being in Young Adults) Det denne studien viste er at jo oftere man logger seg inn på Facebook i løpet av dagen, jo ulykkeligere blir man.

I en annen studie som ble publisert i Computers in Human Behavior hevdes det at de fleste av oss ikke bruker sosiale medier for å være sosiale (!). Faktisk er bare 9 % av aktivitetene på Facebook kommunikasjon med andre. Man bruker mye tid på scrolling gjennom Facebook, og i følge forskerne bak denne artikkelen er en av grunnene til at man føler seg ulykkelig ved mye bruk av Facebook at mange opplever å sløse med tiden og føler seg lite produktive.

I Current Opinion in Psychology blir det antydet at man også blir ulykkelig av Facebook ved å scrolle gjennom idylliske familiebilder, herlige ferieminner og andre lykkelige oppdateringer. Mange sammneligner seg med alt det fantastiske folk opplever og blir dermed misunnelige. Denne misunnelsen av venner på Facebook kan ifølge studien det referes til i Current Opinion in Psychology føre til depresjon.

Det flere studier på feltet slår fast - ikke overraskende - er at sosiale medier ikke erstatter direkte medmenneskelig kontakt. Man kan kanskje si at lider man av Facebook-depresjon er løsningen ansikt til ansikt-møter med andre mennesker. Facebook må brukes med måte, ikke dropp å møte mennesker i dagliglivet.

Men for ikke å grave oss helt ned; webutvikleren Rameet Chawla bygget et script som "liket" alle instragrambildene i feeden hans og oppdaget at han ble invitert til flere fester!

Den portugisiske danseren og koreografen Núria Sagarra viser forestilling Likes på Dansens Hus 15. og 16. september. Om hun ikke akkurat referer til psykiske virkninger av likes og ikke likes, så er hun opptatt av hva som skjer med kroppen og oss mennesker når likes er blitt et symbol for sosial prestisje. Hun spør om likes bare er en lettvint, overflatisk og teknisk måte å gi uttrykk for meninger på, eller om virtuelle tilbakemeldinger faktisk har en betydning for hvordan vi oppfatter og forstår hverandre. Forskningen fra University of Queensland kan tyde på at det siste er tilfelle.

Likes, 15. - 16. september 2018