Henrik Ibsen hadde et titteskap. Eller, han skapte titteskap med sine teaterstykker. På scenen stilte han opp stuer og værelser som publikum fikk titte inn i. Værelser som skulle være like ekte som de man fant i bygårdene.
Derfor var han nøye i sin utforming av værelsene i stykkene. Han ble kjent for sine presise anvisninger av hvordan rommene skulle se ut. Hvor dørene skulle være plassert. Hvor pianofortet skulle stå.
Ta for eksempel innledningen av første akt på hans velkjente En folkefiende. Her beskrev Ibsen i detalj doktor Stockmans stue – åstedet for aktens handling. Den stuen hvor Stockman skulle få bekreftet at byens helsebad er en ”pesthule”.
“Aften i doktorens dagligstue, der er tarveligt men net udstyret og møbleret. På sidevæggen til højre er to døre, hvoraf den fjerneste fører ud til forstuen og den nærmeste ind til doktorens arbejdsværelse. På den modsatte væg, lige over for døren til forstuen, er en dør til familjens øvrige værelser. Midt på samme væg står kakkelovnen, og nærmere mod forgrunden en sofa med spejl over og foran sofaen et ovalt bord med tæppe. På bordet en tændt lampe med skærm. I baggrunden en åben dør til spisestuen. Dækket aftensbord med lampe på derinde.”
Den observante leser vil merke seg at Ibsen har beskrevet tre vegger, og ikke fire, som vanligvis må til for å ramme inn et ekte rom. Hvor ble den fjerde veggen av?
Skille mellom sal og scene Ibsen var realist og naturalist. I alle fall etter at han skrev det mer nasjonalromantiske Peer Gynt. Med realismen som ideal fulgte det et ønske om at alt skulle være så ekte som mulig. Ibsen ville iscenesette en framstilling av virkelige mennesker, i virkelige rom, med virkelige utfordringer. For å bidra til denne illusjonen av at det var ekte liv man iakttok på scenen, var det tanken om den fjerde veggen kom inn i bildet. Altså den veggen Ibsen ikke beskrev.
Den fjerde veggen var veggen som skulle ha stått der publikum satt. Den fjerde veggen var den usynlige veggen mellom publikum og aktører. Eller, for publikum var veggen gjennomsiktig, slik at de kunne titte inn i det som foregikk i Stockmans stue – innenfor husets fire vegger. Men for aktørene var veggen høyst reell. Det var den som sikret at de opprettholdt sitt private liv på scenen. Det var den som sørget for realismen i stykket. Dette var ikke en teaterscene – det var en stue.
Ideen om den fjerde veggen ble lansert i løpet av siste halvdel av det 19. århundre av grunnleggeren og lederen av Théâtre Libre i Paris, André Antoine – en mann som regnes som naturalismens far i teateret. Tanken var at aktørene skulle være upåvirket av publikum, i motsetning til tidligere og mer folkelige teaterformer som Commedia dell’Arte, hvor aktørene gjerne interagerte med sitt publikum. På den måten optimaliserte man illusjonen om at ting var ekte inni titteskapet.
Med den fjerde veggen ble det innført et klart skille mellom sal og scene i teateret. Publikum skulle bare se, men ikke røre.