Hvordan ble Matata til?
Matata gikk sammen som en gruppe for nesten ett år siden, der noen av oss kjente hverandre før fra da vi reiste til Norge fra Kenya. Vi merket fort at det ikke var en plattform her for vår type dans og hva vi ønsket å gjøre, noe som førte til spørsmålet om å starte noe eget. Det gjorde at vi dannet Matata, der vi begynte med fire og er nå en gruppe på syv medlemmer. Når det kommer til hvordan vi ble hetende Matata, var vi på utkikk etter et navn som kunne identifisere seg med oss og bære preg av vår Kenyanske identitet. Etter idémyldring og flere forslag, kom vi endelig opp med navnet Matata. Der vi kommer fra, betyr det på Swahili at noe er urokkelig eller ”fierce”. Folk flest assosierer vel ordet med uttrykket ”Hakuna Matata” som betyr ”no worries”, men med en gang en setter et ord foran det, endrer det betydning. Vi ville fremstå som en fierce gruppe som ikke blir skremt av noe som går i vår vei.
Hva førte til at dere meldte dere på Measure Your Crew?
Da vi startet opp Matata, var vi på utkikk etter en mulighet der vi kunne lansere oss selv som en gruppe og gjøre oss sett blant fagfolk og et publikum.
Til å begynne med deltok vi i en annen konkurranse for å se publikums respons, og om det kunne være bra nok for Measure Your Crew. Publikum så ut til å like viben vår og hva vi presenterte. Ønsket om å delta på Measure Your Crew var delt i gruppen, men etter å ha blitt enige om at konkurransen ville være en unik mulighet for å vise fram Matata, valgte vi å delta. Konkurransen har gitt oss bekreftelse og jobber relatert til dans i ettertid.
Hvilke dører eller muligheter har åpnet seg for dere etter å ha vunnet Measure Your Crew?
Det har åpnet flere dører for oss, noe som er utrolig gøy. Folk har sett hva vi kan gjøre og hvem vi er. Flere av publikummerne under konkurransen er i dansemiljøet, så det var virkelig det rette publikummet å vise seg fram til. Vi har fått flere jobber og shows i ettertid, der blant annet personer ansvarlig for ulike festivaler har kontaktet oss. Denne interessen og formen for feedback, har vært bekreftende og verdifullt for oss. I tillegg bidro pengepremien til nye dansesko, antrekk og annet merkevare for Matata.
Ved siden av dette har mange dansere i Oslo fortalt at de har savnet et miljø for dancehall og afrodans, og at det har vært ønskelig at vi skal utvide denne sjangeren mer. Vi har derfor holdt en del workshops for hvem som måtte ønske å delta – unge, eldre, nye dansere eller erfarne dansere. Det mener vi åpner opp for dans som skaper en ny energi eller måte å gjøre noe på. Workshopen er gratis, nettopp fordi vi ønsker å utvide og dele dansen. Dette har hittil vært en stor hit, og vi ønsker flere velkommen til å delta.