Så det var morsom forestillingen var. Det kunne jeg verken lese ut fra bildene eller forestillingsteksten.
Kanskje det sier mer om meg, jeg vet ikke. Men dans kan jo ofte være en vanskelig øvelse å sette ord på. Men nå skulle jeg altså få muligheten, og stedet er Berlin en dag i september 2016.
Dessverre fikk jeg aldri sett Meg Stuarts forrige forestilling i Oslo, men hennes Until Our Hearts Stop skulle jeg i hvert fall få med meg. Jeg sitter på Sauers Cafe på Rosa-Luxemburg-Platz og ser den lave høstsolen kaste vakkert gult lys på Volksbühne der forestillingen skal starte om en liten halvtime. Hvor nær kan vi mennesker komme hverandre? Spør Meg Stuart lakonisk i programbrosjyren.
Forestillingen starter.
Interaksjon med publikum - bare tanken på at jeg kanskje må gjøre noe under en forestilling, får meg til å vri meg, høysensitiv som jeg er. En forestilling er for de fleste forbundet med overlevering av materiale fra en scene til et publikum, der publikum så gir en form for respons, eventuelt ikke. Hva skjer med oss når det uventede skjer? Under Mette Ingvartsens 7 Pleasures som jeg hadde gleden av å oppleve for et par år siden, opplevde jeg at den veldreide publikummeren på setet ved siden av meg, plutselig var naken og oppreist. Han var naturligvis en del av forestillingen. Jeg kjente angsten grep meg et øyeblikk – utøver midt blant oss publikum. Skummelt.
Slik har også amerikanske Berlin-baserte Meg Stuart jobbet konkret ved å leke med vår oppfatning av det klassiske utøver-publikum perspektivet, og der både utøver og publikum bli utfordret på det å måtte gå ut av sine vante roller og rammer. Denne forestillingen er intet unntak! Stuart spør seg om hvorfor vi på den ene siden søker nærhet og bekreftelse på den ene siden fra noen, mens vi føler oss invadert og tråkket på av andre ved samme tilnærmelse?
I et samtale med koreograf Sebastian Mathias der han var nysgjerrig på hvorfor hun driver med publikumsinteragering, uttalte hun at publikum egentlig bare er et delt rom med mange fremmede som drømmer alene sammen. Hun ønsket å lage en forestilling som både handler om generøsitet men også om grenser, og hvordan vi som mennesker deler rom og menneskelige ressurser. Og om hvor nær vi kan komme hverandre når vi er engasjert i en felles opplevelse. Utfordringen lå i hvordan hun kunne få danserne til å dele en form for intimitet i teatrets mer formelle strukturer. Jeg var nysgjerrig på hvordan man kan skape en følelse av intimitet i en teatral setting, på en teaterscene i stedet for et hotellrom sier hun videre.