Jeg går av som kunstnerisk leder for CODA Oslo International Dance Festival i år, og det gjør jeg - som man sikkert kan forstå – med litt vemod. Derimot er det med stor glede og entusiasme at jeg nå ønsker Stine Nilsen velkommen som min arvtaker.
CODA har vært og er mitt kunstneriske og skapende hjertebarn. Å skulle gi liv til denne festivalen gjennom 17 år har vært en spennende utfordring, et løft og en inspirasjon som har gitt mot - og til tider også tappet krefter. Gleden har vært stor over å kunne presentere nasjonal og internasjonal dansekunst av høy kunstnerisk kvalitet for et norsk publikum – et løft, tør jeg håpe, for dansen i Norge. 1. september i år tiltrer danseren og pedagogen Stine Nilsen som festivaldirektør og kunstnerisk leder av CODA festivalen.
Overtar etter gründere
Stine Nilsen er født i Bodø i 1974, og som meg og mange andre dansekunstnere er hun født i Løvens tegn. Hun ble tidlig hekta på dansen, og medvirket allerede som barn i danseoppsetninger i hjembyen, og senere rundt omkring i landet. Hun gikk ut av videregående med topp karakterer og kunne egentlig velge og vrake i studier. Både optiker- og fysioterapistudier fristet, men hun bestemte seg til slutt for å satse alt på dansen. Statens Balletthøgskole slapp henne imidlertid ikke inn på danselinjen. Ambisjonene hadde alltid vært høye og hun søkte seg inn på Trinity Laban Conservatoire for Music and Dance i London. I 1997 gikk hun ut med en BA i Dance Theatre and Postgraduate diploma i dance studies, og var da fortsatt overbevist om at det var dansen hun skulle satse på. Hun ble fortalt at det ville ta tid å få seg jobb, men etter kort tid fikk hun engasjement som pedagog på Laban og danser i ulike prosjektkompanier. Senere tok hun en Master i Professional Practice (Inclusive dance Practice) ved Middlesex University. Da hadde hun jobbet som pedagog og danser i flere år, blant annet i Candoco Dance Company. I 2007 overtok hun som co-director i Candoco etter Celeste Dandeke, som sammen med Adam Benjamin startet kompaniet i 1991. Kompaniet var det første i verden til å inkludere profesjonelle dansere med funksjonsnedsettelse. I ti år har de to ledet og utviklet Candoco til dagens godt etablerte kompani med ti ansatte og syv dansere på engasjement. For Stine har det vært viktig å vise publikum et kompani som utøver både høy teknisk standard og kunstnerisk integritet – ikke bare at det ble snakket om ”karismatiske dansere”. I dag turnerer kompaniet verden rundt med forestillingene sine.
Det er altså ikke noe nytt for Stine Nilsen når hun nå overtar lederjobben etter en gründer. Selv om hun ikke har drevet festival før, har hun som kunstnerisk leder i et repertoarkompani måttet tenke dramaturgi. Denne erfaringen kommer godt med når hun snart skal i gang med planleggingen av den neste festivalen som er i 2019.