Skjønnhet I-X 12.–15. april

Syv dansere og én pianist inviterer publikum inn i et kontemplativt scenisk rom i forfatter og koreograf Janne-Camilla Lysters nye arbeid.

Til grunn for Skjønnhet I-X ligger et partitur som består av ti koreografiske dikt – dikt som kan leses både som poesi og dans. Partituret vil bli omskapt gjennom dansernes og pianistens lesning og praksis, ved at de etablerer et sensorisk forhold til teksten. 

Tid og lys, bevegelse og lyd veves sammen i en syklus hvor enkelhet, fortrolighet og forgjengelighet danner mønstre og teksturer – med en presisjon som åpner for det man ikke kan forestille seg.

Prosjektet har røtter i den såkalte New York-skolen som vokste frem på 1950- og 60-tallet. Den besto av en gruppe komponister, musikere, billedkunstnere, performancekunstnere, koreografer og dansere som bidro til utvidelse av det tradisjonelle kunstbegrepet gjennom å finne nye måter å samarbeide og skape verk på – og John Cage ble ansett som en slags ”manager” for gruppen. Partiturer bestående av eksperimentell notasjon i form av f. eks. grafiske symboler eller tekstinstruksjoner, kalt «open form scores», ble utviklet, og utøveren fikk en utvidet rolle idet det ikke fantes én, men snarere et uendelig antall mulige interpretasjoner av partituret. Å jobbe på denne måten krever mot, tillit og nysgjerrighet av både koreograf og utøver. 

Med seg i prosjektet Skjønnhet I-X har Lyster pianisten Ellen Ugelvik, beskrevet som en av samtidsmusikkens viktigste utøvere, og de fremstående danserne Cecilie Lindeman Steen, Catharina Vehre Gresslien, Karen Lynne Bjerknesli, Torunn Robstad, Julie Moviken, Anne Oortwijn og Ingrid Haakstad.

 

Verkets ti deler: 

I Transparens A

II Transparens B

III Sirkel

IV Kjærlighet

V Asymmetrier

VI Hemmelig hest

VII Ett hundre feiltrinn

VIII How to speak to the air

IX Blomster

X Tid

I forbindelse med forestillingen vil det være en utstilling av partituret i foajeen, og også gis ut i bokform mot slutten av Lysters stipendiatprosjekt.

Janne-Camilla Lyster (f. 1981) er danser, forfatter og koreograf. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, hvor hun for tiden er stipendiat ved avdeling Dans. Gjennom sitt stipendiatprosjekt utvikler hun litterære partiturer for dans. Hun har utgitt flere diktsamlinger, sist Herostratos (scenepartitur, 2017) og Melk kåpe sand måpe (2015).  Siste sceniske arbeider inkluderer Dynamic (adapsjon av Deborah Hays solokoreografi, Den Norske Opera & Ballett, 2014), Nordisk partitur: Flukt og forvandling (Dansens Hus, 2015), og Herostratos (Det Norske Teatret høsten 2017, regi ved Øyvind Osmo Eriksen.

Lenke til utvidet program med spor av prosessen fra utøverne, essays og annet finnes her


Kunstnersamtale: Kunstnersamtale

Medvirkende

Koreografisk partitur og kunstnerisk ansvarlig:
Janne-Camilla Lyster
Interpretasjon og dans:
Cecilie Lindeman Steen
Catharina Vehre Gresslien
Karen Lynne Bjerknesli
Ingrid Haakstad
Julie Moviken
Torunn Robstad
Anne Oortwijn
Interpretasjon og klaver:
Ellen Ugelvik
Dramaturg:
Thomas Schaupp
Lysdesign:
Martin Myrvold
Kostymedesign:
Katrine Tolo
Foto:
Marte Vold
Kjøp billetter
Kjøp billetter
icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus