Sjangersjongløren

- Veldig lenge var jeg en danser som koreograferte. Nå er jeg mer en koreograf som setter opp teaterforestillinger, sier Alan Lucien Øyen i Dansens Hus´ podcast i forbindelse med hans nye forestilling Still Life. Dette er kanskje noe av det som er betegnende for utviklingen av hans kunstnerskap, siden han koreograferte sin første forestilling i 2004, og fram til i dag.

Artikkel

    Dansens Hus sitt forhold til Alan Øyen strekker seg 15 år tilbake i tid, da premieren på første del av hans Amerika- trilogi fant sted. Første forestilling i trilogien, kalt America - Visions of Love, hadde premiere i 2009, mens siste del, Psychopatriot, hadde premiere i 2016 i kjølvannet av Donald Trumps første presidentperioden i USA (video øverst). Forestillingene ble til etter utstrakt reisevirksomhet i landet, med den franske filosofen Jean Baudrillards bok America som eneste guide.

    Øyen er kjent for sjangerblandinger i sine forestillinger. Han blander gjerne filmatiske elementer med dans, teater, store mengder tekst og live musikk.

    - Veldig lenge var jeg danser som koreograferte. Nå er jeg mer en koreograf som setter opp teaterforestillinger.

    Alan Lucien Øyen

    - Virkeligheten er et teater. Ekstremversjonen er sosiale medier, der vi stiller oss opp og stiller oss ut. Vi har alltid pyntet på virkeligheten, men internett akselererer alt. Dette har vært et tilbakevendende tema for meg.

    Alan Lucien Øyen

    Sankai Juku
    Typiske butoh- utøvere med sin hvite sminke

    Moriama er en japansk danser, skuespiller og filmstjerne med en rekke filmer og TV-serier bak seg. Proietto er en erfaren danser med lang fartstid i winter guests. Han har blant annet studert tradisjonell, japansk dans ved den prestisjetunge Fujima skolen.
    Butoh, en danseform som er en av inspirasjonskildene for Alans nye forestilling, er en tradisjon som skriver seg tilbake etterkrigstidens Japan. Dansestilen ble til som en motreaksjon til dansestilen opphavspersonene til Butoh mente lå for tett opp til vestlige dansetradisjoner. I tillegg var Japan fremdeles traumatiserte fra etterdønningene etter andre verdenskrig i Japan, helt spesifikt atombombene over Hiroshima og Nagasaki. Butoh har også vært beskrevet som en slags traumedans. Butoh kan både være subtil og sart i sitt uttrykk, eller grotesk og overdrevet, og danserne er som regel hvitmalte.

    Alan Lucien Øyen

    Norsk koreograf, danser, regissør og dramatiker

    Still Life, 23. - 26. mai